{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP: Revizija potvrdila nenamjensko trošenje sredstava u zdravstvu RS-a

F
23.5.2012. u 14:56
0
0
PDP: Revizija potvrdila nenamjensko trošenje sredstava u zdravstvu RS-a
0
PDP: Revizija potvrdila nenamjensko trošenje sredstava u zdravstvu RS-a
Partija demokratskog progresa (PDP) ocijenila je danas da revizorski izvještaj o radu Ministarstva zdravlja Republike Srpske u 2011. predstavlja novi dokaz da ministar Ranko Škrbić i njegov tim nisu posvećeni rješavanju problema u zdravstvu te da ih samo zanimaju "vlastiti interesi i privilegije".
Višemilionske investicije u zdravstvo u mandatu ministra Škrbića koje nisu dale željene efekte, najava poskupljenja participacije, poražavajuće stanje u Kliničkom centru Banja Luka i veliko nezadovoljstvo građana zdravstvenim uslugama samo su neke od karakteristika zdravstva za vrijeme SNSD-ove vladavine, smatra ova stranka.

Zvanične potvrde revizora o tome da je u samom Ministarstvu zdravlja kršen Zakon o budžetskom sistemu RS-a, da su sredstva trošena nenamjenski te da su vršene sumnjive javne nabavke dodatno pokazuje da su u ovoj oblasti hitno potrebne ozbiljne promjene i da se to ne može očekivati dok zdravstvo vodi ministar Škrbić, navodi PDP u saopćenju.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je da je Ministarstvo zdravlja RS-a „"probilo" odobreni budžet za 695.690 KM te da se navedeni iznos odnosi na izmirene obaveze po osnovu PDV-a u 2011. godini za Projekt modernizacije bolnica u BiH (faza II), a istovremeno nije evidentiralo povrat uplaćenog PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 1.360.934 KM.

Resor Ranka Škrbića je isplatilo naknade za troškove mobilnih telefona, u iznosu od 12.008 KM, iako je postojao zaključak Vlade RS-a da se ne izdvajaju budžetska sredstva za te namjene.

Ministarstvo nije provodilo Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke materijala za održavanje opreme i vozila te nabavke usluga održavanja opreme za vozila.

Istovremeno, s pozicije „Kapitalne doznake socijalnim institucijama“ preraspoređena su sredstva od 561.471 KM na poziciju "Izdaci za neproizvedenu stalnu imovinu", a sredstva su namijenjena za kupovinu poslovnog prostora za potrebe Zavoda za socijalnu zaštitu, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, tj. nije u skladu s namjenama predviđenim planom budžeta.

Revizija je utvrdila i da dodjela sredstava za subvencije, grantove i doznake na ime socijalne zaštite nije vršena u potpunosti u skladu s planiranim namjenama, na transparentan način i nije ostvarena odgovarajuća kontrola namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava.

Također, ni nabavka usluga za povezivanje baza podataka timova porodične medicine i informacioni sistem za elektronsko propisivanje lijekova (e-recept), nije provedena na transparentan način i nije osigurana konkurentnost, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, iako vrijednost ugovorenih usluga iznosi do 1.660.000 KM.

Revizija je upozorila da, nakon implementacije zaključenog ugovora, data centar i informacioni sistem e-recept, nisu u vlasništvu Ministarstva, već dobavljača, što nije u skladu s očekivanim, odnosno definiranim projektnim zadatkom.

Naime, za ugovorenu vrijednost Ministarstvo može koristiti informacioni sistem oko 6,4 mjeseca.

Nakon toga, korišćenje sistema zavisi od produženja zaključenog ugovora ili uspostavljanja data centra i informacionog sistema u vlasništvu Ministarstva uz nepoznate troškove (otkup ili razvoj nove aplikacije, troškovi instaliranja, podešavanja na centralnim i korisničkim aplikacijama).

I prilikom nabavke putničkih vozila korišćen je postupak nabavke zamjene „staro za novo“, ali tako što nisu poštovani osnovni principi, definirani Zakonom o javnim nabavkama, pa je prilikom prodaje starih vozila postupkom ''staro za novo'' ostvaren kapitalni gubitak od 33.149 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: