{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neutrošena sredstva od 1,4 miliona KM evidentirali u rashode

F
23.5.2012. u 14:14
0
1
Neutrošena sredstva od 1,4 miliona KM evidentirali u rashode
0
Neutrošena sredstva od 1,4 miliona KM evidentirali u rashode
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (RS) dala je mišljenje s rezervom Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a kada je u pitanju njegov rad u prošloj godini.
Osnovna zamjerka revizora odnosi se na činjenicu da je Ministarstvo izvršilo evidentiranje sredstava, namijenjenih subvencijama za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih u RS-u, suprotno zahtjevima Pravilnika o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana, i to u iznosu od 1.451.750 KM.

Revizija je uvidom u dokumentaciju utvrdila da je Ministarstvo čak iskazalo veće izvršenje rashoda u spomenutom iznosu, ali do kraja godine ta sredstva nisu isplaćena, jer nisu ispunjeni uvjeti iz ugovora za priznavanje stvarnih obaveza prema korisnicima podsticaja, tako da je od Ministarstva pogrešno evidentiran i terećen budžet tekuće godine.

Prilikom nabavke putničkog vozila u ovom resoru Vlade RS-a korišćen je postupak zamjene „staro za novo“, ali nisu poštovani osnovni principi, definirani Zakonom o javnim nabavkama, a koji se odnose na pravednu i aktivnu konkurenciju među potencijalnim ponuđačima, jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost.

Rashodi za lična primanja iskazani su u iznosu od 2.028.821 KM i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 28 posto iz razloga što je u toku 2011. izvršen prijem sedam radnika i zbog povećanja poreza i doprinosa.

Također, i rashodi po osnovu reprezentacije iskazani su u iznosu od 25.151 KM i veći su za 14 posto od rebalansom odobrenih sredstava.

Najvećim dijelom odnose se na ugostiteljske usluge konzumiranja hrane i pića (18.564 KM) i ostale usluge reprezentacije (6.587 KM).

Zanimljivo je i da su ovom ministarstvu 3.800 KM iz sredstava donacija za implementaciju FIGAP programa – „Podrška ženskom preduzetništvu u RS“ u cijelosti potrošili na rashode reprezentacije.

Ministarstvo je lani isplatilo i naknade za troškove mobilnih telefona, u iznosu od 4.175 KM, suprotno zaključku Vlade od 3.februara 2011., kojim su ukinuta plaćanja naknada za spomenute troškove.

Revizija je uvidom u dokumentaciju utvrdila i da su sporna knjižena Ministarstva u pomoćnoj evidenciji kada su u pitanju ostvareni prihodi po osnovu dodijeljenih koncesija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: