{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavništva RS-a u inostranstvu pod lupom revizije

F
9.6.2012. u 12:14
0
8
Predstavništva RS-a u inostranstvu pod lupom revizije
0
Predstavništva RS-a u inostranstvu pod lupom revizije
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje s rezervom Ministartvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, prevenstveno zbog primjedbi na rad predstavništava RS-a u inostranstvu.
Ovaj resor Vlade RS-a ni do kraja prošle godine nije uspostavio potpune evidencije imovine i obaveza, prihoda i rashoda u prestavništvima što je bilo obavezno u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji.

Zato je revizija opet sugerirala da predstavništva RS-a u inostranstvu uspostave poslovne knjige, evidencije o promjenama na imovini, obavezama, prihodima i rashodima jer ništa od toga ne postoji.

O haotičnom stanju u toj oblasti govori i činjenica da od statusne promjene predstavništva RS-a u Ruskoj Federaciji i primopredaje dužnosti šefa predstavništva 21. aprila 2009. godine, predstavništvo ne raspolaže sredstvima koja se vode na računu Humanitarno kulturno-informacionog centra Republike Srpske u iznosu od 21.625 KM (475.455 rubalja), kao ni sa dva motorna vozila jer je u evidenciji predstavništva na dan 31. decembra 2011. bilo navedeno samo jedno vozilo.

"Ministarstvo nije evidentiralo ni transakcije ni promjene na poslovnim računima predstavništava RS, a nije uspostavilo ni evidencije obaveza tako da je revizija utvrdila da uspostavljene evidencije nisu bile osnova za istinito izvještavanje", navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS koja je izvršila reviziju rada tog resora entitetske vlade u 2011.

Primjedbi ima još, pa između ostalog i da je Ministarstvo sa 31. decembrom 2011. godine iskazalo obaveze predstavništva RS-a u inostranstvu u iznosu od 198.320 KM, ali bez ikakve analitičke evidencije tih obaveza.

U Ministarstvu nije uspostavljena interna revizija, a nije obrazovana komisija, te drugi definisani sistem kontrole u 2011. godini, tako da kontrole nije ni bilo.

Prema pojedinačnim aktima predstavništava RS-a u inostranstvu, koji su na snazi, ukupno je sistematizovano 28 radnih mjesta, a zaposleno 22 izvršioca u 2011. godini.

Prošle godine je za rad predstavništava RS-a, u Briselu, Beogradu, Beču, Moskvi, Štutgartu i Jerusalemu iz entitetskog budžeta izdvojeno 2.250.000 maraka, a ove godine su planirana i dodatna sredstva, odnosno ukupno 2.878.000 maraka.

Radom predstavništava RS-a u inostranstvu koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U samom Ministrarstvu sistematizovano je, pored ministra, 63 radna mjesta s 91 izvršiocem.

Rashodi za bruto plate u iznosu od 1.150.524 KM su za 36 posto veći u odnosu na 2010. godinu usljed primjene novih propisa u obračunu poreza i doprinosa, i povećanja broja zaposlenih.

I rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih i komunikacionih usluga veći su za 14 posto od planiranih, a troškovi za režijski materijal veći su za 32 posto od rebalansom odobrenih sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: