BiH
2

Više od pola miliona KM plaćeno za smještaj i prijevoz poslanika Skupštine RS

FENA
Na prenoćište i ishranu poslanika Narodne skupštine RS-a tokom održavanja sjednica parlamenta plaćeno je 378.777 KM, dok su rashodi po osnovu prijevoza ličnim vozilima bili 183.501 KM u prošloj godini.

Poslanici Narodne skupštine koji nisu iz Banje Luke imaju osiguran smještaj i ishranu u jednom hotelu u centru grada za vrijeme trajanja sjednica.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da su rashodi za smještaj poslanika lani planirani u iznosu 338.400 KM, a ostvarenje je bilo za 12 posto veće.

U izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Narodne skupštine za 2011. navodi se da su brutonaknade poslanicima (koji nisu profesionalno angažovani u Skupštini RS) i druge brutonaknade izvan radnog odnosa iznosile 1.405.694 KM.

Brutonaknade za neprofesionalne poslanike iznosile su u 2011.godini 1.311.210 KM i ostvarene su u odnosu od 99 posto u odnosu na rebalansom odobrena sredstva, a u odnosu na prethodnu godinu veće su za 10 posto.

Ove naknade obračunavaju se u skladu sa članom 11. Odluke o plaćama i naknadama izabranih osoba u Narodnoj skupštini RS-a u mjesečnom iznosu od 70 posto osnovne plaće poslanika koji su na stalnom ili profesionalnom radu.

U prošloj godini ukupni ostvareni rashodi za rad poslaničkih klubova i grupa su bili u iznosu od 999.899 KM.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka iz budžeta Republike, gradova i općina određeno je da se sredstva raspoređuju u iznosu: 20 posto u jednakim iznosima (političkim strankama, koalicijama i nezavisnim poslanicima), a 80 posto srazmjerno broju osvojenih mandata.

Revizija je utvrdila da rashodi po osnovu reprezentacije iznose 162.233 KM i u odnosu na rebalansom odobrena sredstva, veći su za 43.233 KM ili za 36 posto, a u odnosu na prethodnu godinu troškovi reprezentacije veći su za pet posto.

Za nepunih pet mjeseci prošle godine brutonaknade su primali i poslanici prethodnog saziva Narodne skupštine RS-a po osnovu naknada za šest mjeseci nezaposlenosti.