BiH
5

U Srebrenici privedeno deset državljana Jordana

FENA
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Pripadnici Policijske stanice Srebrenica jučer su lišili slobode deset državljana Jordana, među kojima i pet maloljetnika, a radi provjere identiteta i postojanja sumnje da su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu i boravili na srebreničkom području, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Među maloljetnim državljanima pronađenim u Srebrenici su i djeca, rođena od 2005., 2007.i 2009. godine.

Državljani Jordana smješteni su u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o stranim državljanima koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu te nakon isteka prava na boravak pokušali ilegalno nastaviti boraviti u našoj zemlji s konačnim ciljem odlaska u zemlje Evropske unije.

Zahvaljujući pojačanim aktivnostima koje provodi Služba za poslove sa strancima u saradnji sa drugim sigurnosnim agencijama u BiH, ova grupa državljana Jordana je spriječena u nakani da teritorij naše zemlje iskoristi za ilegalni tranzit ka zemljama Unije.

Grupi stranih državljana izrečena je mjera protjerivanja te zabrana ulaska i ponovnog boravka u BiH u trajanju od jedne godine. U narednom periodu bit će poduzete mjere kako bi ovi strani državljani bili deportovani iz naše zemlje, a do tada će biti pod stalnim nadzorom u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima.

Služba će i u narednom periodu u saradnji sa Graničnom policijom BiH i drugim sigurnosnim strukturama u našoj ali i susjednim zemljama nastaviti pojačane kontrole kako bi se spriječio eventualni veći priliv stranih državljana iz Azije i Afrike koji se očekuje nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji - 1. jula ove godine. Iako ti istovremeno ne znači i pomjeranje granica Shengena, koja ostaje na granici Slovenije i Hrvatske, značajniji pritisak i jačanje rute ilegalnih migracija koja prelazi preko naše teritorije već je evidentan, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

istaknuto je da služba raspolaže svim potrebnim resursima kako bi se odlučno suprostavila svim oblicima ilegalnih migracija, a brojne aktivnosti koje su u toku imaju za cilj da tako ostane i nakon što 1. jula ove godine postanemo zemlja sa najdužom granicom sa Evropskom unijom.

"To će postati najveći izazov za Službu od njenog osnivanja, a sigurnost hiljadu kilometara duge granice između BiH i EU bit će jedan od ključnih parametara u valoriziranju spremnosti sigurnosnih struktura naše zemlje u procesu evropskih integracija naše zemlje", saopćeno je.