BiH
0

Sarajevo: Protjerano 14 stranaca koji su ilegalno radili u kafićima i hotelima

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
U sklopu opsežne akcije inspektora Službe za poslove sa strancima jutros je naloženo protjerivanje 14 osoba uz zabranu njihovog ponovnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu u trajanju od jedne do pet godina.

"Tako se brojka stranaca koji su protjerani zbog rada nacrno samo u glavnom gradu BiH u toku jedne sedmice popela na 31. Riječ je o stranim državljanima koji su tokom kontrola inspektora Službe zatečeni da rade u ugostiteljskim objektima kršeći imigracione propise naše zemlje – bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole", saopćeno je iz Službe.

O svim nezakonitostima sačinjeni su izvještaji i upućeni inspekcijskim organima nadležnim za poduzimanje mjera prema poslodavcima koji ne poštuju propise Bosne i Hercegovine i ilegalno zapošljavaju strane državljane.

"Izrazito visoka stopa nezaposlenosti bosanskohercegovačkih građana uvjetuje nultu stopu tolerancije na ilegalan rad stranih državljana u BiH. Akcija u vidu pojačane kontrole kretanja i boravka stranaca je u toku i na području Bihaća i Banje Luke, a u narednom periodu bit će provedena u cijeloj zemlji s akcentom na osobe koje zloupotrebljavaju bezvizni režim za ilegalan rad.

Objavljivanje informacija o pojačanim aktivnostima inspektora za strance preventivnog je karaktera, kako bi stranci koji u BiH rade bez reguliranog boravka i radnih dozvola i njihovi poslodavci, koji na taj način krše niz propisa, prekinuli tu praksu i spriječili mogućnost protjerivanja iz naše zemlje, odnosno plaćanja visokih novčanih kazni. Vrijedi napomenuti kako ova aktivnost neće biti privremenog karaktera te da će se Služba, u saradnji sa ostalim sigurnosnim agencijama u BiH, odlučno suprotstaviti svim oblicima ilegalnih migracija", saopćeno je iz Službe.