{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Protjerano 14 stranaca koji su ilegalno radili u kafićima i hotelima

14.8.2013. u 09:19
0
78
Sarajevo: Protjerano 14 stranaca koji su ilegalno radili u kafićima i hotelima
0
Sarajevo: Protjerano 14 stranaca koji su ilegalno radili u kafićima i hotelima
Foto: Ilustracija/Klix.ba
U sklopu opsežne akcije inspektora Službe za poslove sa strancima jutros je naloženo protjerivanje 14 osoba uz zabranu njihovog ponovnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu u trajanju od jedne do pet godina.
"Tako se brojka stranaca koji su protjerani zbog rada nacrno samo u glavnom gradu BiH u toku jedne sedmice popela na 31. Riječ je o stranim državljanima koji su tokom kontrola inspektora Službe zatečeni da rade u ugostiteljskim objektima kršeći imigracione propise naše zemlje – bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole", saopćeno je iz Službe.

O svim nezakonitostima sačinjeni su izvještaji i upućeni inspekcijskim organima nadležnim za poduzimanje mjera prema poslodavcima koji ne poštuju propise Bosne i Hercegovine i ilegalno zapošljavaju strane državljane.

"Izrazito visoka stopa nezaposlenosti bosanskohercegovačkih građana uvjetuje nultu stopu tolerancije na ilegalan rad stranih državljana u BiH. Akcija u vidu pojačane kontrole kretanja i boravka stranaca je u toku i na području Bihaća i Banje Luke, a u narednom periodu bit će provedena u cijeloj zemlji s akcentom na osobe koje zloupotrebljavaju bezvizni režim za ilegalan rad.

Objavljivanje informacija o pojačanim aktivnostima inspektora za strance preventivnog je karaktera, kako bi stranci koji u BiH rade bez reguliranog boravka i radnih dozvola i njihovi poslodavci, koji na taj način krše niz propisa, prekinuli tu praksu i spriječili mogućnost protjerivanja iz naše zemlje, odnosno plaćanja visokih novčanih kazni. Vrijedi napomenuti kako ova aktivnost neće biti privremenog karaktera te da će se Služba, u saradnji sa ostalim sigurnosnim agencijama u BiH, odlučno suprotstaviti svim oblicima ilegalnih migracija", saopćeno je iz Službe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: