BiH
4

Pojačane kontrole stranih državljana u BiH

FENA
U cilju sprečavanja ileganih migracija inspektori Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH vrše pojačane kontrole kretanja i boravka stranih državljana, što je na području Tuzle, Bijeljine, Zenice i Banje Luke rezultiralo otkrivanjem i procesuiranjem 16 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise Bosne i Hercegovine.

Izrečeno je šest mjera protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u BiH u trajanju od jedne godine koje se odnose na pet državljana Republike Srbije i jednog državljanina Republike Hrvatske.

Razlog njihovog protjerivanja iz BiH jeste što je utvrđeno da su radili bez radne dozvole, odnosno da su zloupotrijebili bezvizni režim i ostali boraviti u BiH nakon isteka prava na bezvizni boravak i bez prijave boravišta u BiH.

Također, mjera protjerivanja je u Terenskom centru Banja Luka izrečena jednom srbijanskom državljaninu, koji je osumnjičen da je 21. februara u BiH počinio krivično djelo "teške krađe", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Inspektori za strance su za 10 stranih državljana (četiri državljanina Srbije, dva Švedske te po jednom državljaninu Kine, Hrvatske, Rusije i Rumunije) izrekli mjeru otkaza boravka u BiH i naložili im da dobrovoljno napuste BiH.

Kako u unutrašnjosti zemlje, pojačane kontrole se u saradnji s Graničnom policijom BiH provode i u pograničnom pojasu što je rezultiralo otkrivanjem sedam osoba afroazijskog porijekla koji sa sobom nisu imali identifikacione dokumente, a oni su smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i u toku je postupak utvrđivanja njihovog identiteta te protjerivanja iz BiH.

Služba za poslove sa strancima će intenzivirati kontrole na terenu u svjetlu činjenice da sredinom ove godine BiH postaje vanjska brana Evropske unije za ilegalne migracije te da je uspješnost borbe sa ovim problemom ključni sigurnosni aspekat na osnovu kojeg će biti valorizovana spremnost BiH da postane punopravna članica EU.