BiH
226

U SNSD-u ogorčeni što je Željko Komšić zauzeo mjesto Nikole Špirića

SRNA
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ogorčen je zbog činjenice da je SDS, umjesto Nikole Špirića, u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH predložio Željka Komšića iz Demokratske fronte (DF), što su podržali i poslanici SDA.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac pojasnio je da je Prošireni kolegijum Predstavničkog doma danas donio odluku da SNSD iz Predstavničkog doma nema člana Komisije za nadzor nad radom OSA.

"Izražavamo nezadovoljstvo jer su pojedini članovi Kolegijuma ovog doma omogućili poslanicima iz drugih političkih partija da predlažu pomjeranje članova drugih partija u komisijama, što se desilo upravo danas. Nečuveno je da se na takav način briše član jedne partije iz članstva komisije, na čije čelo mora doći poslanik iz opozicije", rekao je Košarac novinarima.

Klub poslanika SNSD-a, ističe on, predložio je Špirića za člana ove komisije, i ne treba zaboraviti da je SNSD najjača opoziciona stranka u parlamentu.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević rekla je novinarima da njena stranka vjeruje svojim kandidatima u toj komisiji Đorđu Krčmaru i Darku Babalju, ali da joj nije jasno zašto SNSD, na primjer, ne vjeruje svom delegatu Sredoju Noviću.

Prema njenim riječima, prijedlog da to bude Špirić nije dobar, jer njegov sin radi u OSA-i, pa bi to "moglo otvoriti priču i o nepotizmu".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto smatra da je najveći problem prilikom izbora članova zajedničkih komisija i delegacija Parlamenta BiH danas iskrsao unutar samih stranaka, odnosno zbog nepoštivanja nekih stavova koji su izneseni od drugih stranaka ili predstavnika nekog drugog naroda.

"Nisu problem bila personalna rješenja već smo imali situaciju da se nije slagala entitetska raspodjela, jer smo imali puno više prijedloga iz Republike Srpske nego iz Federacije BiH (FBiH). SDA nije prihvatio da unutar svoje pozicije rotira ime svog kandidata, što je po mom prijedlogu bilo veoma jednostavno učiniti", rekla je Krišto novinarima.

Ona je potvrdila da je najviše problema bilo prilikom formiranja Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH, na čijem se čelu treba naći predstavnik opozicije.

Prema njenim riječima, ona se zalagala da to bude kandidat SNSD-a, kao najveće opozicione stranke, a onda slijedi SBB.

"Svi bi trebalo da budu zastupljeni, ali prijedlog SDA bio je da se Nikola Špirić iz SNSD-a zamijeni kandidatom iz FBiH", precizirala je Krišto.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović ovo razmimoilaženje u konstituisanju zajedničkih komisija ne vidi kao "ozbiljan problem".

"Ono što mi moramo da uradimo jeste da ispoštujemo princip proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka prilikom imenovanja članova zajedničkih komisija i delegacija parlamenta, i taj princip je ispoštovan. Problemi su se pojavili kod takozvane entitetske zastupljenosti u nekoliko komisija, ali smo to popravili i očekujem da to Predstavnički dom danas i prihvati", rekao je Džaferović.