BiH
0

Košarac nije upućen u Zakon čiji je predlagač SNSD

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegati SNSD-a i DNS-a ponovo su napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon što nije podržan ponovljeni prijedlog Staše Košarca, predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg doma Šefika Džaferovića, delegati SNSD-a i DNS-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"SNSD i DNS napustili su sjednicu s obzirom na činjenicu da naša inicijativa da se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nađe tačka dnevnog reda o razrješenju Šefika Džaferovića s pozicije predsjedavajućeg člana kolegija, nije dobila dovoljno glasova. Mi i dalje ostajemo pri stavu da Džaferović ne može predstavljati Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Košarac.

On je dodao da će SNSD i DNS nastavati insistirati na tome da se utvrdi odgovornost Džaferovića i da on ne bude član kolegija Predstavničkog doma BiH.

"To je uslov da delegati SNSD-a i DNS-a budi aktivni. Mi i dalje zadržavamo svoje pravo da radimo u Parlamentu BiH kroz participaciju u tijelima Predstavničkog doma i eventualno po izboru u zajedničkim komisijama oba doma", rekao je Košarac.

Košarac je također rekao da nova matematička većina okupljena oko SDA, SDS-a, NDP-a, PDP-a i DF-a ponovo ulazi u brisani prostor kršeći zakone koje je donio Državni parlament, prije svega misleći na Zakon o Vijeću ministara BiH.

"Želim jasno da kažem da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH imao zakonsku obavezu da najkasnije do 35 dana provede ukupnu proceduru i na taj način izađe pred državni Parlament s imenima ministara i zamjenika. Vidljivo je da je 35 dana prošlo, tako da se dovodi u pitanje legalnost Denisa Zvidzića kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Pozivam Predsjedništvo BiH da donese novu odluku i uputi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ime novog ili istog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH", rekao je Košarac.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a kazao je i da još uvijek nije jasno ko utvrđuje da li su ministri i zamjenici ministara u sukobu interesa.

"Ako tretiramo potpuno Zakon o Vijeću ministara BiH, vidljivo je da tu obavezu ima Komsija za određivanje sukoba interesa, a da danas ovaj posao obavlja Centralna izborna komisija BiH. Smatramo da je CIK izašao iz zakonskih ovlasti i nadležnosti", kazao je Košarac.

Košarac očito nije upućen da Centralna izborna komisija BiH provjerava samo da li kandidati ispunjavaju uslove za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH, te da li imaju izrečene zabrane sankcija kandidovanja, ali da CIK nema nadležnost za provjere da li će neko nakon imenovanja biti u sukobu interesa i da CIK ne obavlja taj dio provjera.

Na sugestiju da su SNSD i SDP bili predlagači izmjena kojim je provjera sukoba interesa prenesena sa Centralne izborne komsije BiH na parlamentarnu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa, Košarac je podsjetio na stavove SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Podsjećam vas na stavove SDA u Domu naroda kada je u pitanju taj Zakon, kakav je stav bio tada, a kakav je sada", zaključio je Košarac.