BiH
10

Košarac: Razmatraju se modaliteti osporavanja Vijeća ministara BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac tvrdi da će SNSD razmotriti modalitete osporavanja, kako je naveo, nezakonitog i neustavnog Vijeća ministara BiH, između ostalog i pokretanjem ocjene ustavnosti.

"To je jedan od modela o kojem ćemo razgovarati u narednim danima", tvrdi on uz stav da je prilikom izbora Vijeća ministara BiH prekršen Zakon o Vijeću ministara, a u njegovom sastavu i ne ostaje predstavnik iz reda ostalih naroda.

Naveo je da će SNSD "voditi računa o tome šta će takvo Vijeće ministara predlagati Parlamentu BiH“.

"Tražit ćemo adekvatnu participaciju Vlade RS-a u određenim tumačenjima", ustvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nakon redovnih konsultacija delegata i poslanika SNSD-a s liderom stranke Miloradom Dodikom, Košarac je optužio stranke Saveza za promjene, koje su dio vlasti na državnom nivou, da su im "puna usta BiH, za razliku od SNSD-a, koji smatra da je fundamentalni interes jaka i stabilna RS“.

Košarac je ponovio da SNSD-ovi poslanici neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dok je predsjedavajući Šefik Džaferović, bez obzira na to koliko će taj njihov bojkot rada trajati.