{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen

F
22.1.2015. u 13:03
0
72
Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen
0
Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen
Foto: SRNA
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će poslanici te stranke na svakoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražiti smjenu predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela Šefika Džaferovića, a ako se ta tačka ne uvrsti u dnevni red, napuštat će zasjedanja, a isto će učiniti i ako se ne izglasa smjena Džaferovića.
Optužuje Džaferovića da je, kako je naveo, znao za zločine nad Srbima u Vozući.

Najvaljeno napuštanje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH pravda time da SNSD želi da se raščisti situacija u vezi s Džaferovićem, kojeg, tvrdi, brani SDS.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci upitao kako to da za Šefika Džaferovića nema komandne odgovornosti, a bio je nadležan u policiji na teritoriji u kojoj su bili mudžahedini, koji su, kako je kazao, činili zločine nad Srbima i on je za to morao da zna i da se taj zločin procesuira.

Dodao je i da SDA može umjesto Džaferovića da predloži nekog drugog za funkciju u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Iznio je i tvrdnju da nije Predsjedništvo BiH sačinilo izjavu o reformama na evropskom putu BiH, ustvrdivši da su gotov tekst "dobili od nekoga iz Evropske komisije u Sarajevu".

Ponovio je primjedbe i na nekoliko rečenica u samom tekstu te izjave te potvrdio da je dostavio dopune na tekst te izjave koje govore o poštivanju Ustava i Dejtonskog sporazuma te nadležnostima nivoa vlasti u BiH.

Ustvrdio je i da se u prvobitnoj izjavi nigdje ne spominje RS, odnosno entiteti, kantoni, Brčko Distrikt..., a naveo je da državni organi nisu nadležni za navedene socijalne, radne i ekonomske reforme u sporazumu o tim reforma kroz šest oblasti.

Dodik je predložio i uvođenje diferencirane stope PDV-a za ugroženo stanovništvo, a od 22 posto za sve ostale.

Entitetski predsjednik je ponovio da RS ima dogovoreno rješenje za odluku "Sejdić-Finci“ i ne želi da se ponovo otvara to pitanje.

Na pres-konferenciji Dodik je iznio i niz primjedbi na najaču opozicionu stranku u RS-u, SDS, te njenog lidera Mladena Bosića, ističući da je "nesposoban da sam donosi odluke“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: