|

Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen

Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen
0
F
FENA
22.1.2015. u 13:03
72
komentara
0

dijeljenja
Dodik: SNSD će napuštati sjednice sve dok Džaferović ne bude smijenjen Foto: SRNA
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će poslanici te stranke na svakoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražiti smjenu predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela Šefika Džaferovića, a ako se ta tačka ne uvrsti u dnevni red, napuštat će zasjedanja, a isto će učiniti i ako se ne izglasa smjena Džaferovića.
Optužuje Džaferovića da je, kako je naveo, znao za zločine nad Srbima u Vozući.

Najvaljeno napuštanje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH pravda time da SNSD želi da se raščisti situacija u vezi s Džaferovićem, kojeg, tvrdi, brani SDS.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci upitao kako to da za Šefika Džaferovića nema komandne odgovornosti, a bio je nadležan u policiji na teritoriji u kojoj su bili mudžahedini, koji su, kako je kazao, činili zločine nad Srbima i on je za to morao da zna i da se taj zločin procesuira.

Dodao je i da SDA može umjesto Džaferovića da predloži nekog drugog za funkciju u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Iznio je i tvrdnju da nije Predsjedništvo BiH sačinilo izjavu o reformama na evropskom putu BiH, ustvrdivši da su gotov tekst "dobili od nekoga iz Evropske komisije u Sarajevu".

Ponovio je primjedbe i na nekoliko rečenica u samom tekstu te izjave te potvrdio da je dostavio dopune na tekst te izjave koje govore o poštivanju Ustava i Dejtonskog sporazuma te nadležnostima nivoa vlasti u BiH.

Ustvrdio je i da se u prvobitnoj izjavi nigdje ne spominje RS, odnosno entiteti, kantoni, Brčko Distrikt..., a naveo je da državni organi nisu nadležni za navedene socijalne, radne i ekonomske reforme u sporazumu o tim reforma kroz šest oblasti.

Dodik je predložio i uvođenje diferencirane stope PDV-a za ugroženo stanovništvo, a od 22 posto za sve ostale.

Entitetski predsjednik je ponovio da RS ima dogovoreno rješenje za odluku "Sejdić-Finci“ i ne želi da se ponovo otvara to pitanje.

Na pres-konferenciji Dodik je iznio i niz primjedbi na najaču opozicionu stranku u RS-u, SDS, te njenog lidera Mladena Bosića, ističući da je "nesposoban da sam donosi odluke“.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...