BiH
0

Špirić: Poštovati zakon kod imenovanja komisija

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić ocijenio je danas da nema potrebe za bilo kakve nesuglasice kada je u pitanju imenovanje članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) nego da se samo treba poštovati Poslovnik i zakon.

Ova komisija jedina je koja nije imenovana da bi bilo završeno potpuno konstituiranje PSBiH nakon oktobarskih općih izbora, jer je umjesto ranije predloženog člana Komisije Nikole Špirića predložen Sadik Ahmetović (SDA).

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević kaže da je za SDS apsolutno neprihvatljivo da radu OSA-e kontrolira čovjek (Špirić) čiji sin radi u OSA-i jer je to za nju čisti sukob interesa, a on nije odgovarajući izbor, tvrdi, s obzirom na to da se za njegovo ime vežu afere koje su predmet istraga Tužilaštva BiH.

Špirić je danas novinarima u Sarajevu pojasnio da kada su u pitanju zajedničke komisije postoji dogovor kolegija oba doma PSBiH i takav usaglašeni tekst trebao je biti predmet izjašnjavanja i Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

"Kolegij Predstavničkog doma promijenio je sastav jedne komisije u koju sam bio predložen pri tome ne konsultirajući drugi dom što je otvorilo probleme. Kada god se dogovore i budu uvažavali snagu političkih partija, Poslovnik i zakon mogu imati imenovanu i tu komisiju", stava je Špirić.

Stava je da je mnogo teže provoditi reforme nego "prosipati laži i histeriju", ističući da bi Dom trebao raditi na bazi argumenata te je pozvao da se utvrdi da li se vodi istraga protiv njega. Potvrdio je da njegov sin radi u OSA-i te je pozvao da se utvrdi postoji li sukob interesa.

"To nije sukob interesa. Znate li vi koliko OSA ima zaposlenih? U prvom sazivu bio sam predsjedavajući te komisije. To je Komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe ne provodi niti zna za istrage", zaključio je Špirić.

Odluka Predstavničkog doma da izmijeni članove komisije uzrokovala je nezadovoljstvo kod SNSD-ovih poslanika i njihovih stranačkih partnera, a kasnije i kod srpskih delegata Doma naroda iz SNSD-a i DNS-a zbog čega je izjašnjavanje Doma naroda o tom pitanju odgođeno.

Ovo pitanje potrebno je riješiti da bi se omogućilo da delegati SNSD-a i DNS-a učestvuju u radu Doma naroda kada se bude odlučivalo o članovima Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.