BiH
1

U septembru ponovo protesti Saveza samostalnih sindikata FBiH

SRNA
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH poručio je da će u septembru organizovati masovne proteste, ukoliko federalna Vlada i Parlament ne realizuju zahtjeve sindikata proistekle sa protesta upozorenja 26. maja.

"Odgovor na zahtjeve sa protesta, koji je od Vlade FBiH dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH u pisanoj formi nije zadovoljavajući, uglavnom ne nudi konkretna rješenja na upućene zahtjeve", navode iz Sindikata.

Glavni odbor je na sjednici zadužio Predsjedništvo Glavnog odbora sindikata da pregovara sa Vladom FBiH i Parlamentom FBiH o realizaciji sindikalnih stavova.

Na sjednci je Glavni odbor zatražio i potpunu mobilnost članstva, posebno naglašavajući jedinstvo u akcijama koje će organizovati Savez u narednom periodu.

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata BiH 26. maja se okupilo na protestu upozorenja u Sarajevu kako bi ukazali na težak socijalno-ekonomski položaj radnika.

Kritikujući vlasti zbog nepostojanja socijalnog programa radnici su tada zatražili suzbijanje korupcije, pokretanje programa investiranja u privredu, kao i reformu javnog sektora sa ciljem smanjenja javne potrošnje.

Sindikalni predstavnici tražili su i provođenje istrage o privatizaciji u Federaciji BiH, za koju su javno rekli da je bila kriminalna. Radnici su od vlasti tražili i poštivanje zakona i međunarodnih konvencija o radničkim pravima, ali i bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu.