{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajramović: Na protestu upozorenja će biti oko 10.000 radnika

F
22.5.2012. u 11:06
6
3
Bajramović: Na protestu upozorenja će biti oko 10.000 radnika
6
Bajramović: Na protestu  upozorenja će biti oko 10.000 radnika
Ismet Bajramović (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Na protestu upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH, koji će biti održan 26. maja ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, očekuje se između sedam i deset hiljada radnika, kazao je danas Feni predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.
Po njegovim riječima, protest će započeti u 12 sati ispred zgrade Parlamenta, nakon čega će se radnička povorka uputiti prema zgradi Vlade FBiH, a cilj je ukazati na težak ekonomsko-socijalni položaj radničke klase u FBiH.

Bajramović danas u Tuzli razgovara sa kantonalnim sindikalnim rukovodstvom o spomenutom protestu i određenim pripremama, a jučer je, tim povodom, boravio u Bihaću, dok će sutra posjetiti Zenicu.

Bajramović je dodao da će predstavnici sindikata tokom protesta upozorenja uputiti svoje zahtjeve vezane za zakonske projekte koji trebaju da se donesu.

On je istaknuo da Savez samostalnih sindikata želi skrenuti pažnju i na to da se brojka od 46 posto nezaposlenih može dosta smanjiti ako se smanj rad 'nacrno', koji je u BiH zastupljen više od 28 posto.

Predsjednik Sindikata BiH najavio je prije nekoliko dana da se zahtjevi Sindikata odnose na izmjene Zakona o štrajku, Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o povezivanju radnog staža, Zakona o prekršajima, pa sve do zakona o koncesijama i šumama.

Bit će ukazano i na potrebu provedbe zakona koji je u fazi usvajanja, a to je zakon o autocesti, koji bi, kako ističe Bajramović, konačno trebao otvoriti radove i time osigurati veliki broj radnih mjesta.

"Želimo pokazati da Sindikat može da vodi socijalni dijalog i na ovaj način, da Sindikat ima svoje članstvo i da je živ", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: