Protest Samostalnog sindikata BiH
60

FOTO / 8.000 radnika će tražiti poštivanje zakona i zabranu rada nacrno

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata BiH potvrdio je danas ranije najavljeno održavanje protesta upozorenja za 26. maj od 12 do 14 sati ispred Parlamenta Federacije BiH i ispred Federalne vlade. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u subotu se očekuje oko 8.000 učesnika na protestu pod nazivom “Borba protiv teškog ekonomsko-socijalnog položaja radničke klase u FBiH”.

Glavni odbor Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata je utvrdio listu zahtjeva koje će okupljeni radnici iznijeti na protestima, a potom ih uputiti svim nadležnim institucijama od kojih se traži da ih sprovedu. Predviđeno je da se okupljeni pred Parlamentom FBiH zadrže do sat i po, a potom da se upute pred zgradu Vlade.

“Razlog za održavanje ovog protesta je sve složeniji i sve teži položaj radničke klase, imamo tendenciju povećanja broja nezaposlenih, ne poštuju se zakonske regulative, ne poštuju se stečena prava radnika, zanemaruje se socijalni dijalog sa sindikatima, pokušavaju se derogirati i sve više se vrše napadi na kolektivne ugovore... Na protest izlazimo i zato što nema investicija, nema javnih radova, nema implementacije zakona i ne donose se krucijalni zakoni kada je u pitanju radnička klasa u ovoj državi”, rekao je predsjednik Saveza Ismet Bajramović.

U pogledu donošenja zakona Savez samostalnih sindikata BiH traži da se uz puno poštivanje socijalnog dijaloga i uvažavanje stavova Saveza usvoje sljedeći zakoni: o radu, o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, o sigurnosti i zdravlju na radu, o povezivanju radnog staža, o plaćama na nivou kantona, o izmjenama Zakona o prekršajima, o izmjenama Zakona o izvršnom postupku, o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, o finansijskoj konsolidaciji preduzeća, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o Koridoru 5c, koncesijama, šumama i o proglašavanju i zaštiti prirodnih bogatstava, strateških resursa i kompanija.

Zakonom osigurati smjne zbog zloupotrebe položaja

Osim toga, Savez traži, između ostalog, dosljednu primjenu zakona i kolektivnih ugovara, jačanje inspekcijskih kontrola, naplatu doprinosa u skladu sa zakonom, provođenje Zakona o reviziji privatizacije, kao i da se zakonski osigura smjena i utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu položaja ili loše upravljanje interesima i kapitalom FBiH.

Na protestima bi se, prisutnima, koji će se okupiti iz svih kantona, trebali obratiti predstavnici svih sindikalnih organizacija unutar Saveza. Nakon završetka protesta Savez će uputiti zahtjeve, koji bi mogli biti i dopunjeni, nadležnima u Federaciji.

“Neki od ovih naših zahtjeva su već došli do nadležni na nivou kantona i u jednom dijelu njih je obećano da će do kraja ljeta, odnosno do pauze u radu Parlamenata biti usvojeni zakoni koje tražimo. Pratit ćemo hoće li to biti urađeno ili neće i onda ćemo vidjeti šta uraditi dalje kako bismo, one koji donose zakone, a za to su debelo plaćeni, natjerali da ih implementiraju. Prema našoj konstataciji država krši zakone koje sama donosi. Tu je također i korupcija koja je ušla u sferu primjene, odnosno neprimjene, tih zakona, što znači da su uglavnom korumpirani oni koji bi trebali da ih primjenjuju”, rekao je Bajramović.

Podrška Konfederacije sindikata RS

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Krušćica je posebno naglasio potrebu sprečavanja rada nacrno, pokretanje javnih radova i davanje posla domaćim firmama. On je naglasio i to da je Sindikat jedinstven u ostvarivanju svojih ciljeva.

Podršku kolegama, koji izlaze na protest upozorenja, dali su i iz Konfederacije sindikata bh. entiteta Republike Srpske. Također je saopćeno i to da je zvanično 8. maja ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisao upis Saveza samostalnih sindikata BiH u Registar udruženja i fondacija BiH.

“Ukoliko se nakon ovih protesta ne osjeti boljitak, znat ćemo šta da uradimo dalje. Nažalost, te mogućnosti su sužene po pitanju izbora, smjene vlasti, pojedinaca... Ono što zatraže članovi sindikata od nas, to ćemo i uraditi, da li će to biti ponovni protesti, da li će to biti blokade cesta ili generalni štrajk, da li će to biti nešto drugo, to ćemo vidjeti”, rekao je Bajramović.

On je dodao da postoji mogućnost, ukoliko ne dođe do poboljšanja, da se mobilizira radna snaga u cijeloj BiH i da se svi pojave na Marindvoru, jer oni koji sjede tamo se još ne sekiraju.