{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Sindikalci poručili: Medo spava zimski san, naša Vlada svaki dan!

26.5.2012. u 15:51
146
33
Sindikalci poručili: Medo spava zimski san, naša Vlada svaki dan!
146
Radnici i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas su s protesta upozorenja u Sarajevu poručili predstavnicima vlasti u FBiH da neće odustati od nastojanja da se u tom bh. entitetu stvori društvo socijalne pravde i jednakosti, odnosno društvo u kojem će se radniku vratiti dostojanstvo.
Oko pet hiljada učesnika protesta, održanih u blizini zgrade Federalnog parlamenta na Skenderiji, složoli su se da bh. društvo ne može ići naprijed ugrožavajući prava i dostojanstvo radnika te su poručili da su spremni za masovne proteste ukoliko Parlament i Vlada FBiH ne prihvate današnje zahtjeve sindikata. Uz to zaključeno je da više neće biti protesta upozorenja.

Zahtjevi Sindikata, koji su sumirani i potvrđeni na protestu upozorenja, među ostalim, odnose se na donošenje zakona o radu te izmjene zakona o štrajku, zakona o prekršajima i zakona o izvršnom postupku.

Sindikat traži i usvajanje zakona o povezivanju radnog staža, finansijskoj konsolidaciji preduzeća, oduzimanju nelegalno stečene imovine, kao i zakona o koridoru Vc, šumama, koncesijama i drugih zakonskih rješenja koja bi trebala omogućiti otvaranje radova, novo zapošljavanje i punjenje budžeta.

Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović poručio je, ukoliko se Parlament i Vlada FBiH ogluše o ove radničke zahtjeve, da više neće biti upozorenja i da nije isključena organizacija masovnih protesta već u septembru ove godine.

Izrazio je zadovoljstvo dobrim odzivom radnika na protest upozorenja i kazao da je riječ solidarnost, a, što je i danas potvrđeno, "magična riječ", na kojoj se i zasniva čitav sindikalni pokret.

Međutim, napomenio je da današnjem skupu nisu prisustvovali mnogi radnici, jednostavno što nisu imali novca da dođu na proteste.

"Hvala vam što ste došli i što smo svima pokazali da smo složni, i što smo kojekakvim nevladinim organizacijama koji su govorili kako iza nas nema niko da nas podrži pokazali da iza ovog Sindikata stoji veliki broj ljudi", kazao je okupljenima predsjednik Saveza sindikata BiH Ismet Bajramović, te je Vladi FBiH uputio oštro upozorenje najavivši generalni štrajk svih sindikata ukoliko se ne ispoštuju svi radnički zahtjevi:

"Ako nam ne ispune zahtjeve, vidimo se u septembru!", poručio im je Bajramović nakon čega su radnici ispred zgrade Vlade FBiH ostavili svojevrsnu izložbu protestnih transparenata i vrlo jasnih poruka vlastima. Nakon što su se prosvjednici mirno razišli, na povratku s protesta sreli smo Bajramovića koji nije krio zadovoljstvo:

"Došlo je između 7.000 i 8.000 ljudi, što je onoliko koliko smo i najavili. Organizirali smo se po spiskovima, i svi su ispoštovali svoj dio dogovora na šta sam posebno ponosan. Ovo je broj ljudi koji je uvijek spreman odazvati se pozivu Sindikata, to je naša udarna brigada", kazao nam je Bajramović.

Potpredsjednik SSSBiH Avad Bahto rekao je je da je ovaj protest pokazao predstavnicima vlasti "da nisu gurnuli radnike u blato iz kojega se ne može izaći", dok je predsjednik Sindikata Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Isaković kazao je da bi buduća pasivnost vlasti u pregovorima sa sindikatima najvjerovatnije mogla dovesti do "vrućeg ljeta" i socijalnih buntova."Ukoliko se ne opamete ganjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravd," kazao je Isaković.

Okupljenim radnicima iz svih krajeva BiH obratilo se i Salih Kruščica, poptredsjednik Sindikata BiH, koji je upozorio predstavnike vlasti u FBiH da sindikati neće dozvoliti nova smanjenja plaća te je napomenuo da se uštede ne mogu samo tako praviti.

Također je zaključio da je krajnje vrijeme da se povede iskren socijalni dijalog sa Sindikatom BiH i da se Vlada prestane samovoljno ponašati, kao što to čini zadužujući se kod MMF-a ne pitajući građane FBiH.

Kruščica je rekao i da je, pored radnika u privredi, neophodno povratiti dostojanstvo i policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima te uposlenicima kazneno-popravnih domova, koji su se također pridružili današnjem skupu.

Nakon protestnog okupljanja na Skenderiji održana je protestna šetnja do zgrade Vlade Federacije BiH gdje su ukratko prezentirani zahtjevi sindikata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: