{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Hiljade radnika na protestu u Sarajevu traže poboljšanje ekonomsko - socijalnog položaja

26.5.2012. u 13:16
224
85
Hiljade radnika na protestu u Sarajevu traže poboljšanje ekonomsko - socijalnog položaja
224
U blizini zgrade Federalnog parlamenta na Skenderiji u 12 sati započeo je protest upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH na kojem se okupilo više od pet hiljada članova sindikata sa prostora cijele BiH.
Cilj je ukazati na težak ekonomsko-socijalni položaj radnika, a protest se organizira zato što se ne poštuje zakonska regulativa, stečena prava radnika te što se sve više zanemaruje socijalni dijalog sa sindikatima.

Na protestnom skupu obratiti će se predstavnici najugroženiji industrijskih grana - metalci, rudari i tekstilci, te predstavnici sindikalnih organa.

Planirano je da nakon ovog protestnog okupljanja bude održana i protestna šetnja do zgrade Vlade Federacije BiH, gdje su također predviđena obraćanja sindikalnih čelnika.

Kako je ranije najavljeno na konferenciji za novinare, u pogledu donošenja zakona Savez samostalnih sindikata BiH traži da se uz puno poštivanje socijalnog dijaloga i uvažavanje stavova Saveza usvoje sljedeći zakoni: o radu, o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, o sigurnosti i zdravlju na radu, o povezivanju radnog staža, o plaćama na nivou kantona, o izmjenama Zakona o prekršajima, o izmjenama Zakona o izvršnom postupku, o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, o finansijskoj konsolidaciji preduzeća, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o Koridoru 5c, koncesijama, šumama i o proglašavanju i zaštiti prirodnih bogatstava, strateških resursa i kompanija.

Osim toga, Savez traži, između ostalog, dosljednu primjenu zakona i kolektivnih ugovara, jačanje inspekcijskih kontrola, naplatu doprinosa u skladu sa zakonom, provođenje Zakona o reviziji privatizacije, kao i da se zakonski osigura smjena i utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu položaja ili loše upravljanje interesima i kapitalom FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: