{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi

F
23.5.2012. u 12:46
1
6
SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi
1
SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović izjavio je danas da se na protestima upozorenja koje će ovaj savez organizovati 26. maja u 12 sati ispred Parlamenta FBiH očekuje oko 10.000 članova sindikata s prostora cijele FBiH.
„Nezaposlenost od 46 posto sramota su društva i države i nešto se mora poduzeti. Glavni odbor je donio odluku da se ovaj skup nazove protestima upozorenja i mi ga tumačimo kao protest protiv teškog ekonomskog i socijalnog položaja radničke klase u FBiH. Ispod takve konstatacije je 40 stavova i zahtjeva SSSBiH koji su upućeni političkim strankama u predizbornoj kampanji, a poslije izbora došlo je i do potpisivanja protokola s onim političkim strankama koje su prihvatile da će realizovati zahtjeve. Nismo zadovoljni realizacijom dogovorenog“, kaže Bajramović.

Istakao je da će se na protestima insistirati na donošenju novog zakona o radu, zakona o sigurnosti na radu, izmjenama Zakona o štrajku, donošenju zakona o finansijskoj konsolidaciji firmi koji garantuje ovjeru knjižica armiji radnika, kao i donošenju zakona o povezivanju staža, zakona o prekršajima, primjeni Zakona o reviziji privatizacije i drugim.

„Koordinacija sindikata Zeničko-dobojskog kantona pridružuje se protestima kojim će prisustvovati oko 2.000 radnika iz Zeničko- dobojskog kantona“, izjavio je na pres-konferenciji Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, ZDK.

Bajramović i Isaković dodali su da će po završetku protestnog subotnjeg okupljanja koje će trajati od 12 do 14 sati, biti održana i protestna šetnja do zgrade Vlade FBiH, gdje su također predviđena obraćanja sindikalnih čelnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: