{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi

F
23.5.2012. u 12:46
1
6
SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi
1
SSSBiH: Očekujemo na protestima upozorenja oko 10.000 ljudi
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović izjavio je danas da se na protestima upozorenja koje će ovaj savez organizovati 26. maja u 12 sati ispred Parlamenta FBiH očekuje oko 10.000 članova sindikata s prostora cijele FBiH.
„Nezaposlenost od 46 posto sramota su društva i države i nešto se mora poduzeti. Glavni odbor je donio odluku da se ovaj skup nazove protestima upozorenja i mi ga tumačimo kao protest protiv teškog ekonomskog i socijalnog položaja radničke klase u FBiH. Ispod takve konstatacije je 40 stavova i zahtjeva SSSBiH koji su upućeni političkim strankama u predizbornoj kampanji, a poslije izbora došlo je i do potpisivanja protokola s onim političkim strankama koje su prihvatile da će realizovati zahtjeve. Nismo zadovoljni realizacijom dogovorenog“, kaže Bajramović.

Istakao je da će se na protestima insistirati na donošenju novog zakona o radu, zakona o sigurnosti na radu, izmjenama Zakona o štrajku, donošenju zakona o finansijskoj konsolidaciji firmi koji garantuje ovjeru knjižica armiji radnika, kao i donošenju zakona o povezivanju staža, zakona o prekršajima, primjeni Zakona o reviziji privatizacije i drugim.

„Koordinacija sindikata Zeničko-dobojskog kantona pridružuje se protestima kojim će prisustvovati oko 2.000 radnika iz Zeničko- dobojskog kantona“, izjavio je na pres-konferenciji Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, ZDK.

Bajramović i Isaković dodali su da će po završetku protestnog subotnjeg okupljanja koje će trajati od 12 do 14 sati, biti održana i protestna šetnja do zgrade Vlade FBiH, gdje su također predviđena obraćanja sindikalnih čelnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: