{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu visoka koncentracija prašine

S
9.1.2014. u 14:20
9
66
U Sarajevu visoka koncentracija prašine
9
U Sarajevu visoka koncentracija prašine
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je izmjerena visoka koncentracija prašine na svim mjernim stanicama, od 80 mikrograma po metru kubnom na Ilidži do 150 mikrograma u centru grada, dok je koncentracija sumpor-dioksida veoma niska, što ukazuje na to da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter.
Prema jučerašnjim mjerenjima, prosječna dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Zenici dostizala je i 700 mikrograma po metru kubnom, a satne vrijednosti su prelazile i 1.300 mikrograma.

"Riječ je o izuzetno visokim koncentracijama, štetnim po zdravlje ljudi. Ostali mjereni parametri u Zenici nisu dostizali tako ozbiljan nivo", rekao je Srni Enis Omerčić iz Sektora životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Prema njegovim riječima, mjerenja u Tuzli takođe su pokazivala ozbiljnu koncentraciju sumpor-dioksida - u centru grada više od 200 mikrograma po metru kubnom vazduha u toku 24 časa.

"Osim koncentracije sumpor-dioksida u Zenici, svi drugi mjereni parametri u Sarajevu, Zenici i Tuzli pokazuju mnogo niži nivo nego što je bio slučaj prije 15-20 dana i ne očekuje se da će ova epizoda zagađenja dostići taj nivo", rekao je on i dodao da je današnja situacija u ovim gradovima slična jučerašnjoj.

Meteorološki uslovi će ostati slični i u naredna tri dana, a tek od nedjelje se očekuje znatnija promjena vremena, koja bi trebalo da se pozitivno odrazi na kvalitet vazduha.

Omerčić je napomenuo da je slična situacija i sa mjerenjima u Republici Srpskoj, gdje je nadležan Republički hidrometeorološki zavod.

"Povećan interes medija i javnosti o zagađenju vazduha u direktnoj je vezi sa podizanjem kvaliteta mjerenja i razmjene podataka u posljednjih godinu dana i entitetski zavodi nastoje da u narednom periodu ove aktivnosti podignu na viši nivo", dodao je Omerčić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: