{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu visoka koncentracija prašine

S
9.1.2014. u 14:20
9
66
U Sarajevu visoka koncentracija prašine
9
U Sarajevu visoka koncentracija prašine
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je izmjerena visoka koncentracija prašine na svim mjernim stanicama, od 80 mikrograma po metru kubnom na Ilidži do 150 mikrograma u centru grada, dok je koncentracija sumpor-dioksida veoma niska, što ukazuje na to da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter.
Prema jučerašnjim mjerenjima, prosječna dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Zenici dostizala je i 700 mikrograma po metru kubnom, a satne vrijednosti su prelazile i 1.300 mikrograma.

"Riječ je o izuzetno visokim koncentracijama, štetnim po zdravlje ljudi. Ostali mjereni parametri u Zenici nisu dostizali tako ozbiljan nivo", rekao je Srni Enis Omerčić iz Sektora životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Prema njegovim riječima, mjerenja u Tuzli takođe su pokazivala ozbiljnu koncentraciju sumpor-dioksida - u centru grada više od 200 mikrograma po metru kubnom vazduha u toku 24 časa.

"Osim koncentracije sumpor-dioksida u Zenici, svi drugi mjereni parametri u Sarajevu, Zenici i Tuzli pokazuju mnogo niži nivo nego što je bio slučaj prije 15-20 dana i ne očekuje se da će ova epizoda zagađenja dostići taj nivo", rekao je on i dodao da je današnja situacija u ovim gradovima slična jučerašnjoj.

Meteorološki uslovi će ostati slični i u naredna tri dana, a tek od nedjelje se očekuje znatnija promjena vremena, koja bi trebalo da se pozitivno odrazi na kvalitet vazduha.

Omerčić je napomenuo da je slična situacija i sa mjerenjima u Republici Srpskoj, gdje je nadležan Republički hidrometeorološki zavod.

"Povećan interes medija i javnosti o zagađenju vazduha u direktnoj je vezi sa podizanjem kvaliteta mjerenja i razmjene podataka u posljednjih godinu dana i entitetski zavodi nastoje da u narednom periodu ove aktivnosti podignu na viši nivo", dodao je Omerčić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: