BiH
2

Visoko zagađenje zraka u Zenici, Tuzli i Sarajevu

Anadolija
U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jučer je izmjerena visoka koncentracija prašine (PM10) na svim mjernim stanicama, a slična situacija je i danas, bez nekih bitnih razlika, potvrdio je za agenciju Anadolija Enis Omerčić iz Sektora životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine.
Tuzla danas (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla danas (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

U Sarajevu je tako jučer izmjereno od 80 mikrograma na Ilidži do 150 mikrograma u Centru.

Prema današnjim mjerenjima, kako kaže Omerčić, prosječne dnevne koncentracije sumpordioksida u Zenici su dostizale i 700 mikrograma po kubnom metru, a satne vrijednosti su prelazile i 1.300 mikrograma.

"Riječ je o izuzetno visokim koncentracijama štetnim po zdravlje ljudi. Ostali mjereni parametri u Zenici nisu dostizali tako ozbiljne nivoe", kazao je on.

Ništa bolja situacija nije ni u Tuzli gdje su mjerenja, također, pokazivala ozbiljne koncentracije sumpordioksida, u centru grada preko 200 mikrograma po metru kubnom zraka u 24 sata.

"Istovremeno, vrlo niske koncentracije sumpordioksida su izmjerene u Sarajevu, što ukazuje da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter", pojasnio je Omerčić i dodao da osim koncentracija sumpordioksida u Zenici svi drugi mjereni parametri u Sarajevu, Zenici i Tuzli pokazuju dosta niži nivo nego je to bio slučaj prije 15 do 20 dana, i ne očekuje se da će u ova epizoda zagađenja dostići taj nivo. 

Kako kaže, današnje stanje u spomenutim gradovima je dosta slično jučerašnjem.

"Meteorološki uslovi će ostati slični i u naredna tri dana, tek od nedjelje se očekuje značajnija promjena vremena koja bi se trebala na kvalitet zraka pozitivno odraziti", kazao je Omerčić.