{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoko zagađenje zraka u Zenici, Tuzli i Sarajevu

A
9.1.2014. u 16:10
2
27
Visoko zagađenje zraka u Zenici, Tuzli i Sarajevu
2
U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jučer je izmjerena visoka koncentracija prašine (PM10) na svim mjernim stanicama, a slična situacija je i danas, bez nekih bitnih razlika, potvrdio je za agenciju Anadolija Enis Omerčić iz Sektora životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine.
Tuzla danas (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla danas (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)


U Sarajevu je tako jučer izmjereno od 80 mikrograma na Ilidži do 150 mikrograma u Centru.

Prema današnjim mjerenjima, kako kaže Omerčić, prosječne dnevne koncentracije sumpordioksida u Zenici su dostizale i 700 mikrograma po kubnom metru, a satne vrijednosti su prelazile i 1.300 mikrograma.

"Riječ je o izuzetno visokim koncentracijama štetnim po zdravlje ljudi. Ostali mjereni parametri u Zenici nisu dostizali tako ozbiljne nivoe", kazao je on.

Ništa bolja situacija nije ni u Tuzli gdje su mjerenja, također, pokazivala ozbiljne koncentracije sumpordioksida, u centru grada preko 200 mikrograma po metru kubnom zraka u 24 sata.

"Istovremeno, vrlo niske koncentracije sumpordioksida su izmjerene u Sarajevu, što ukazuje da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter", pojasnio je Omerčić i dodao da osim koncentracija sumpordioksida u Zenici svi drugi mjereni parametri u Sarajevu, Zenici i Tuzli pokazuju dosta niži nivo nego je to bio slučaj prije 15 do 20 dana, i ne očekuje se da će u ova epizoda zagađenja dostići taj nivo. 

Kako kaže, današnje stanje u spomenutim gradovima je dosta slično jučerašnjem.

"Meteorološki uslovi će ostati slični i u naredna tri dana, tek od nedjelje se očekuje značajnija promjena vremena koja bi se trebala na kvalitet zraka pozitivno odraziti", kazao je Omerčić.                 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: