|

Postepeno smanjenje sumpordioksida u zraku u Zenici i Sarajevu

Postepeno smanjenje sumpordioksida u zraku u Zenici i Sarajevu
0
S
SRNA
10.1.2014. u 09:48
7
komentara
0

dijeljenja
Postepeno smanjenje sumpordioksida u zraku u Zenici i Sarajevu Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Koncentracija sumpordioksida u zrak u Zenici i Sarajevu, koja je proteklih dana izuzetno visoka, postepeno se smanjuje, a od sljedeće sedmice očekuje se promjena vremenskih prilika, što bi trebalo da se pozitivno odrazi na kvalitet zraka, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
Jutros u 8:00 ati na mjernoj stanici Radakovo u Zenici izmjereno je 510 mikrograma po metru kubnom sumpordioksida u zraku, a izuzetno visoka prosječna dnevna koncentracija, štetna po zdravlje, izmjerena je i juče, kada je iznosila 570 mikrograma.

U saopštenju se navodi da se ove srednje vrijednosti dnevne koncentracije svakodnevno smanjuju u prosjeku za oko 100 mikrogram.

Pad koncentracije sumpordioksida zabilježen je i u Tuzli, ali su i dalje visoke, u centru grada - srednje vrijednosti oko 200 mikrograma po metru kubnom.

U Sarajevu je jučer zabilježen blagi porast koncentracija prašine /PM10/ na svim mjernim stanicama, od 90 mikrograma na Ilidži do 190 mikrograma u centru grada, dok je zabilježena vrlo niska koncentracija sumpordioksida, što, kako se navodi, ukazuje da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...