{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu svečano postavljen kip Majke Tereze: Primjer dobrote za cijeli svijet

Piše: N. N./Klix.ba
4.6.2015. u 13:34
655
352
U Sarajevu svečano postavljen kip Majke Tereze: Primjer dobrote za cijeli svijet
655
Ispred Crkve Sv. Josipa na Marijin-Dvoru danas je svečano postavljen kip Blažene Majke Terezije. Kip je donirao bivši ambasador Republike Albanije u Sarajevu Flamur Gashi.
HKD Napredak, zajedno s kardinalom Puljićem, bivšim albanskim ambasadorom i Ambasadom Makedonije u BiH organizirali su prije nekoliko dana izvođenje dramske predstave o Majci Terezi, a činjenicu da se spomenik podiže nekoliko dana prije dolaska pape Franje nazivaju “sretnom koincidencijom”.

Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, kazao je da je vrijeme postavljanja kipa simbolično, jer za nekoliko dana u Sarajevo stiže papa Franjo koji s Majkom Terezom ima mnogo zajedničkih crta.

Podizanje spomenika je simbol dobrote prema svim ljudima, posebno prema onim najslabijim, bolesnim i zapostavljenim.

“Ima mnogo sličnosti među njima. I papa Franjo ima mnogo sluha za siromašne, kao i Majka Tereza”, rekao je Topić.

Topić dodaje da je Majka Tereza jedna od rijetkih pozitivnih osoba koja nikoga nije imala protiv sebe,

“Ona je ujedinjavala mnoge zemlje i narode. Dobila je Nobelovu nagradu za mir, a jedino je ona, koliko ja znam, dobila državni pokop u Indiji. Čitav život posvetila je onima koji su u najvećoj potrebi. Fenomen je da nije dobila gubu, iako je cijeli život radila s gubavcima”, kazao je Franjo Topić.

Don Luka Brković, župnik Crkve Sv. Josipa, pojasnio je da je spomenik postavljen ispred ove crkve s namjerom da bude vidljivi znak i poticaj na dobrotu, te je odlučeno da je ova lokacija najbolja.

“Papa je Majku Terezu proglasio uzorom za cijelu Crkvu, a zapravo za cijeli svijet. Ona je rekla da ne možemo svi biti lijepi, pametni, ili važni, ali da svi možemo biti dobri. Evo, ona će nas i sa ovog mjesta pozivati i podsjećati da svi budemo dobri koliko smo u mogućnosti”, kazao je don Brković.

O značaju ovog spomenika za Sarajevo govorio je i gradonačelnik Ivo Komšić.

“Postavljanje ovog spomenika za Sarajevo ima značenje kao i svugdje drugdje u svijetu. Majka Tereza je svetica, za sve ono što je činila dobila je Nobelovu nagradu za mir, a i jedno i drugo je zaslužila brinući se o onima o kojima se niko drugi nije brinuo. To je nešto rijetko u modernoj historiji. U modernoj historiji crkve ne postoji niko sličan njoj koja je ostavila udobnost samostana i izašla na ulicu sklanjati s nje umiruće”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

On je dodao da je u svakom gradu i svakoj zemlji poželjan ovakav spomenik i da je za Sarajevo to posebna čast.

“Nakon spomenika Ivanu Pavlu II ovaj spomenik će sigurno bti u centru pažnje i naše i strane javnosti. Bit će to dva najslikanija spomenika u ovom gradu”, kazao je Komšić.

Kardinal Vinko Puljić rekao je da Majka Terezija s platoa ispred Crkve Sv. Josipa poručuje da nikad nije dosta dobrote.

“Ta njena ljubav prema čovjeku je trajna poruka. Čovjeku treba pružiti ruku dobrote i mislim da je lijepo da smo ovo učinili prije papinog dolaska koji je također čovjek dobrote, posebno za siromašne i one koji su na margini društva”, smatra kardinal Puljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: