BiH
63

Stigli svi liturgijski predmeti za svetu misu: Stolica, ambon i raspelo sa simbolima BiH

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Liturgijsko-muzička komisija pohoda pape Franje u BiH predstavila je danas liturgijske predmete koje će poglavar Katoličke crkve koristiti prilikom svete mise na stadionu Koševo u Sarajevu.

Kako su istakli iz ove komisije, dvije stvari na bini s koje će papa Franjo poslati poruke mira i suživota su najvažnije - oltar Tijela i krvi Kristove i ambon koji se zove besjedništvo. Oba liturgijska predmeta su dar župe Šikra koje su napravili radnici stolarije "Kraljevići" prema nacrtu akademskog slikara Ilije Skočibušića. Na prednjem dijelu oltara nalazi se natpis na bosančici sa bh. motivima.

Fra Marko Lovrić i akademik Skočibušić darovali su i kalež u čijem podnožju se nalaze četiri katedrale u BiH i ciborij za hostije.

"Najveće zanimanje pobudila je stolica koja simbolizira učiteljski nastup svetog oca ili svakog biskupa koji drži govore u svojim katedralama. Ona je dar župe Zavidovići na kojoj su radili Edin i Salem Hajderovac. Napravljena je od orahovog drveta i na njoj se nalaze motivi Hrvatske i BiH - pšenica iz Semberije, grožđe iz Hercegovine, katedrala iz Sarajeva u centru, s lijeve strane župa Zavidovići i s desne Katedrala sv. Petra", rekao je Tomo Knežević, voditelj Liturgijsko-muzičke komisije.

Nakon što se završi papin pohod, stolica će biti smještena u Sarajevsku katedralu.

Iznad stolice na kojoj bude sjedio papa Franjo nalazit će se raspelo koje je dar Roberta Tomića iz Posušja i bitno je istaći da je ono napravljeno iz jednog komada drveta koje je nađeno u prirodi. Predstavlja uskrsnuće Isusa Krista s ovog svijeta.

"Srce i dušu" bine osmislili su, kako je rekao Knežević, Fabijan Stanušić i Damir Ramljak zvani Tigar. U toku je priprema i za veliki vodič na 20 strana u kojem će se nalaziti informacije o tome ko je za šta zadužen, tumačenje stolice, oltara, križa i sl.

"Kada dođe, papa će prvo napraviti krug stadionom, a onda će se popeti na binu. Na samom početku gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić uručit će mu ključeve grada Sarajeva i povelju kojom je 29. aprila 2015. godine postao počasni građanin. Također, papa neće pričestiti nikoga, a darovat će ga samo porodica Ivančević iz Rame/Prozora koja ima šestero djece - pet djevojčica i jednog dječaka koji će sljedeće godine postati svećenik. To je poruka BiH: ne bojimo se života i djece, a s druge strane, ako imamo djecu, imat ćemo i za crkvu, društvo, političare i šofere i svako drugo zvanje, za dobro ove zemlje i naroda svake vjerske zajednice", rekao je monsinjor Knežević poručivši građanima Sarajeva da 'otvore svoja vrata i prozore' 6. juna i budu dobri domaćini".