BiH
525

Papa Franjo poručio bh. građanima: Spremam se doći među vas kao brat i glasnik mira

Piše: E. F.
Sa press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Videoporukom koju je građanima naše zemlje uputio papa Franjo, ali i prvom konferencijom za medije danas je u Zetri ozvaničen i početak rada press centra u kojem će se do dolaska Svetoga Oca svakodnevno održavati konferencije za medije.

Papa Franjo je poručio građanima da ga samo nekoliko dana dijeli od putovanja u Sarajevo. Istakao je kako mu ta misao ulijeva radost te kako već sada želi uputiti pozdrave svim građanima BiH.

Mir vama!

"Dolazim među vas da uz Božiju pomoć vjernike Katolike utvrdim u vjeri, da iskažem ekumenskom i međureligijskom dijalogu te iznad svega da ohrabrim za miran suživot u vašoj zemlji. Pozivam vas da se pridružite. Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi da ovo apostolsko putovanje donese plodove kojima se nadamo za kršćansku zajednicu i cijelo društvo", kazao je papa Franjo u videoporuci.

"Mir vama!". To je moto moga pohoda. To su riječi kojima je uskrsli Isus pozdravio svoje učenike u dvorani posljednje večere, kada se ukazao na Uskrs navečer. Upravo On, naš Gospodin i naša nada dariva nam svoj mir da ga primimo u svoje srce i širimo s radošću i ljubavlju.

Spremam se doći među vas kao brat i glasnik mira, kako bih svima izrazio - naglašavam svima - svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj porodici, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav.

Draga braćo u BiH, svima vam donosim svoju ljubav i snažnu duhovnu blizinu. Vas katolike ohrabrujem da budete uz vaše sugrađane kao svjedoci i Božje ljubavi, pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, u suživotu i međusobnoj saradnji.

Čeznući da vas susretnem, zazivam na Sarajevo i na cijelu Zemlju blagoslov Gospodina i majčinsku zaštitu Djevice Marije. Hvala i do skorog susreta".

Poziv građanima da dođu ispred Predsjedništva BiH

Nakon videoporuke, Tonka Krešić, tajnik državnog Organizacijskog odbora za doček pape Franje u Sarajevu kazala je da će Papa obići sedam lokacija te da će se veoma važna svečanost po dolasku Pape održati u Predsjedništvu BiH. Naime, Papa će se sastati sa svim članovima Predsjedništva BiH te će se obratiti i diplomatskom koru u našoj zemlji.

„Sveti Otac će ispred Predsjedništva pustiti i bijele golubove te će se obratiti građanima pa pozivamo sve one koji se nisu prijavili za misu na Koševu da dođu ispred Predsjedništva BiH u 9:30“, kazala je Krešićeva.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo koji je također član organizacijskog odbora, danas se također na press konferenciji obratio medijima te istakao da je glavni grad spreman za dolazak Pape ali i da ugosti sve hodočasnike.

Vjernici iz Ukrajine, Kine, Egipta, Rumunije, Mađarske, Češke...

U subotu, u našu zemlju, kako je kazao Tomislav Markić kazao stići će vjernici iz nekoliko zemalja Evrope ali i svijeta.

„Za misu na Koševu registrovano je oko 65.000. Polovina njih dolazi iz BiH. Oko 23.000 dolazi iz Republike Hrvastke, 2.5000 iz ostalih susjednih zemalja, a imat ćemo goste i iz Ukrajine, Kine, Egipta, Rumunije, Mađarske, Češke, „ kazao je Markić.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS istakao je kako će na sarajevskim ulicama biti i do 2.000 policajaca te da će u sigurnom ambijentu svi građani imati mogućnost da isprate posjetu Pape ali i da obavljaju svoje svakodnevne obaveze. Također, blagovremeno će svi biti obaviješteni o pravcima kretanja tokom obustave saobraćaja koja će tog dana biti na snazi.