BiH
171

Pripreme za doček završene: Otvorite svoje uho i srce kako biste čuli papinu poruku

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sve je spremno za doček poglavara Katoličke crkve pape Franje u Sarajevo, poručili su na završnoj konferenciji za novinare predsjednik Organizacionog odbora Dragan Čović i predsjednik Crkvenog odbora kardinal Vinko Puljić.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Sa zadovoljstvom dočekujemo papu u cijeloj BiH, a posebno se ta atmosfera može vidjeti u Sarajevu. Papa će provesti jedanaest sati na lokacijama u Sarajevu, a one su spremne za sadržaje. Siguran sam da smo stvorili sigurnosne i tehničke pretpostavke i da neće biti većih organizacijskih problema. Sveti otac i njegova poruka 'Mir vama' unose posebno raspoloženje među ljude koji će ga dočekati na njegovoj trasi kretanja", rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Istakao je da ne uočava nijedan propust u organizaciji, te zamolio sve medije da prenesu raspoloženje ljudi tokom sutrašnjeg dana u svijet, istaknuvši da je ovo globalni i historijski događaj.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio se svim učesnicima, organizatorima, saradnicima i donatorima, a posebno medijima koji su prikazali pozitivnu klimu koja se može osjetiti u Sarajevu, cijeloj BiH i svijetu putem izvještaja.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Zahvalio bih se moliteljima kojih je bilo blizu 100.000, a koji su svaki dan molili za uspješan dolazak Svetog Oca. Mi smo imali skromne mogućnosti, ali imamo veliku ljubav. Puno mi je srce zadovoljstva što je toliko ljubavi utkano u pripreme. Grad odiše radošću", rekao je Puljić.

Istakao je kako je sutra misa na stadionu Koševo centralni događaj papine posjete, ali da se ništa manje pažnje nije dalo ni ostalim događajima. Apelovao je na policijske službenike da omoguće brz prolazak ljudima koji će doputovati u Sarajevo, naglasivši da će u grad stići 800 autobusa koji trebaju proći što prije kako bi stigli na lokacije za koje imaju karte.

"Sve građane pozivam da pokažu svoju gostoprimljivost i strpljivost, jer ćemo sigurno morati malo čekati na nekim lokacijama. Poručio bih svim vjernicima i drugim građanima da imaju otvoreno uho i srce, da čujemo papinu poruku. Papa nema čarobni štapić, ali ima ljubav prema nama. Na nama je da njegove riječi sprovedemo u djelo", rekao je Puljić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na kraju je poručeno svim građanima, turistima i posjetiocima da se sutra opuste, naglasivši da su u sigurnim rukama Odbora za sigurnost koji će se pobrinuti da sve prođe bez ikakvih problema.