BiH
21

Nadležni će tek razmatrati zahtjev za podizanje već podignutog spomenika Majci Terezi

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Spomenik Majci Terezi podignut je ispred crkve Sv. Josipa u Sarajevu 4. juna, dva dana uoči posjete pape Franje. Kako je za Klix.ba potvrđeno ranije, spomenik je podignut bez bilo kakvih odobrenja od nadležnih institucija, a potrebne dozvole nisu pribavljene ni do danas.

Komisija za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva je na zahtjev gradonačelnika Ive Komšića razmatrala inicijativu za podizanje spomenika Majci Terezi u Sarajevu, ali je jednoglasno donijela odluku da ne može podržati inicijativu s obzirom na to da nisu ispoštovani osnovni elementi iz procedura koji propisuju kriterije za podizanje spomenika.

"Dopisom od 3. 6. 2015. godine Općini Centar Sarajevo obratio se župni ured Svetog Josipa sa molbom za izdavanje urbanističke suglasnost za privremeno postavljanje kipa Majke Tereze ispred glavnog ulaza u objekat crkve Sv. Josipa u Sarajevu. S obzirom na to da je Crkva Sv. Josipa proglašena nacionalnim spomenikom, za sve intervencije na zaštićenom dobru nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, pa Općina Centar iz razloga nenadležnosti nije mogla izdavati nikakva odobrenja", rekli su za Klix.ba iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Sarajevo.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kažu da oni nisu nadležni za postupanje u ovom slučaju već je to nadležnost općinske inspekcije. Iz Općinske inspekcije kažu da ona nije nadležna za eventualno uklanjanje spomenika već da je to nadležnost Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH kažu za Klix.ba da oni nisu nadležni za izdavanje bilo kakvih dozvola u slučaju podizanja spomenika Majci Terezi. Naime, ovo ministarstvo nadležno je samo za unutrašnjost objekta crkve Sv. Josipa, dok je, prema njima, za vanjski dio objekta nadležan Zavod za zaštitu spomenika FBiH koji djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Iz Federalnog ministarstva kulture i sporta za Klix.ba kažu da ni ova institucija nije dala odobrenje za postavljanje spomenika, već je taj posao na sebe preuzela Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

“Dopisom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 5. maja 2015. godine, Zavod za zaštitu spomenika upoznat je sa zahtjevom Župnog ureda Sv. Josipa za postavljanje kipa Majke Terezije u zoni zaštite historijske građevine Crkve Sv. Josipa na Marijin-Dvoru u Sarajevu. Istovremeno, Komisija je informirala Zavod da je, prema prezentiranom rješenju, donijela Zaključak da od podnosioca zahtjeva zatraži da predloženo predmetno rješenje prezentira na 66. sjednici Komisije”, kažu iz Federalnog ministarstva sporta i kulture.

Termin održavanja 66. sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika još uvijek nije poznat. Na ovoj sjednici komisija će odlučivati da li će dati saglasnost za podizanje već podignutog spomenika.