Kako popraviti položaj mladih
20

U Sarajevu održana Lokalna konferencija o mladima

FENA
Poboljšanje položaja mladih u bh. društvu osnovna je tema Lokalne konferencije mladih održane danas u Općini Novi Grad Sarajevo, koja je i organizator ovog skupa u okviru Projekta Youth Adrinet, dok je suorganizator Mediaplan institut iz Sarajeva.

Ovaj se projekt implementira iz sredstava IPA Adriatic programa Evropske komisije u kojem je Općina Novi Grad jedan od korisnika projekta zajedno s još 13 drugih institucija iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Albanije.

Konferenciji je prisustvovalo više od 300 učesnika od lokalnog do državnog nivoa i mladi iz svih općina u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH - UNDP, OSCE, UNIFEM i USAID, zatim poslovnog sektora društveno odgovornih kompanija, pedagozi, sociolozi, profesori, predstavnici institucija lokalne, gradske, kantonalne i entitetske vlasti te iz Istočnog Sarajeva, kao i nevladinih organizacija i vijeća mladih.

Rukovoditeljica Službe za integrisanje i lokalni razvoj Općine Novi Grad Hazima Pecirep istaknula je za Agenciju FENA da se forumi slične vrste održavaju ovih dana u Dubrovniku, Izoli, Puli, Novom Sadu, Zadru i nekoliko komuna u Italiji.

" Problem je isti - kako popraviti položaj mladih i kako objediniti ključne subjekte u društvu da svako da svoj doprinos za popravljanje položaja mladih koji je jako težak. Tretiramo prije svega punoljetne mlade ljude", kazala je ona.

Ona navodi da je u fokusu konferencije razgovor o značaju građanskog aktivizma, jer je jedan od ključnih problema neuključenost mladih u donošenje odluka te potpuna apatija mladih u društvu, kao i pitanje novog poslovnog ponašanja mladih u uslovima tranzicije.

Pecirep navodi da ova najmnogoljudnija sarajevska općina ulaže napore kako bi dosegnula potrebe mladih ljudi te kako bi zajedno uradili novu strategiju za mlade u cilju ostvarivanja značajnijih pomaka u poboljšanju položaja ove društvene grupe.

Po okončanju konferencije potpisana je Deklaracija o zajedničkom djelovanju na poboljšanju položaja mladih, jačanju mobilnosti i aktiviteta mladih koja će biti proslijeđena predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH i nevladinim organizacijama.