BiH
72

Konferencija "Aktivizam - od ideje do akcije" okupila mlade iz cijele BiH

FENA
Trodnevna konferencija "Aktivizam - od ideje do akcije" koja je održana u Sarajevu prošle semdice okupila je više od pedeset mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, a na ovom skupu mladi su usavršavali svoja teorijska znanja o projektnom menadžmentu i slušali iskustva angažiranih građana.

Konferencija je održana u okviru projekta "Izgradnja povjerenja kroz povećanje kapaciteta mladih u podijeljenim zajednicama u BiH" koji Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH provodi u saradnji sa Ambasadom Holandije u BiH. Skup je bio mjesto udruživanja znanja i energije i stvaranja baze za nove zajedničke projekte od značaja za lokalne zajednice.

Tokom tri dana rada, učesnici su razgovarali o tome šta su postigli zajedničkim radom u lokalnim zajednicama u proteklih 18 mjeseci, dok su u prisustvu općinskih predstavnika razgovarali o modalitetima kvalitetnije i efikasnije saradnje omladinskih (ne)formalnih organizacija i vijeća mladih sa općinskim predstavnicima u njihovim zajednicama.

"Posebno mi se svidio odabir tema, jer su nam bliske, ali zanemarene i postaju problem na koji se vremenom navikavamo što ne smijemo dopustiti", kazao je Dino Idrizović iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Konferencija je bila i prilika da se učvrste veze s vršnjacima iz drugih sredina, a kako je kazala Branka Kajiš iz Prijedora organizatori su kroz kreativan način, radionice i igrice doprijeli do mladih i probudili aktivizam.

Direktorica Incijative Alma Mašić je izrazila zadovoljstvo rezultatima konferencije koja je okupila više od pedeset mladih iz podijeljenih lokalnih zajednica na jednom mjestu.

Mašić je najvila u nove projekte u saradnji s mladima iz ovih ali i drugih zajednica u BiH, sapćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.