BiH
0

U Sarajevu obilježen Dan Akademije likovnih umjetnosti

FENA
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu
Akademija likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu danas je prigodnom svečanošću i izložbom studentskih radova, koji predstavljaju ostvarenja izabrana po odsjecima, obilježila Dan te visokoškolske ustanove.

Izložba postavljena u galerijskom prostoru Akademije donijela je pregled studentskog rada unutar šest odsjeka te ponudila izbor najboljih radova iz oblasti slikarstva, kiparstva, grafike te grafičkog i industrijskog dizajna.

Radovi oslikavaju svu maštovitost mladih umjetnika te individualne poglede na stvaralaštvo i svijet. Riječ je o radovima 40-ak studenata sa četiri akademske godine.

Dan ALU ujedno je bio prigoda da se studentu čiji se radovi ocijene kao najuspješniji dodijeli tradicionalna nagrada "Alija Kučukalić". Ove je godine za akademsku 2009./2010. godinu ona pripala studentici Nastavničkog odsjeka Maji Skenderović.

Odluku je donio tročlani žiri u sastavu - profesori emeritusi Sadudin Musabegović i Ibrahim Krzović te docent Dubravka Lejlić- Pozderac.

Komentirajući nagrađenu studenticu i njen rad, Krzović je istaknuo da je riječ o nekonvencionalnom radu. Ocijenio je da je u njegovoj realizaciji Skenderović ušla u rješenja do kojih je sama došla izlazeći iz okvira klasične likovne tehnike, uz korištenje različitih materijala, kao što je tkanina.

"Ovaj rad predstavlja jedinstven izraz i upečatljivo djelo koje se pamti i izdvaja po svojoj individualnosti", kazao je on.

Brojne goste, studente i profesore ALU-a i drugih fakulteta, ali i mnoge istaknute javne osobe, pozdravio je dekan Akademije Nusret Pašić, naglasivši da ALU djeluje od 1972. godine te da je do danas u tu instituciju upisano 2.240 studenata. Zabilježeno je i 1.120 dodiplomaca, dok je na Akademiji magistriralo 75 studenata.

"Svaka generacija je donosila nešto novo sa sobom - kreativnost, znanje, energiju i usmjerenost. I ova generacija ima svoj senzibilitet, pulsira u odnosu na dešavanja u Sarajevu i svijetu", istaknuo je Pašić.

Dodao je također da je nagrada "Alija Kučukalić" uspostavljena kao omaž profesoru Akademije.

Za nagradu su, pored Maje Skenderović, bili kandidirani i studenti - Damir Avdić (Odsjek za slikarstvo), Snježana Idrizović (Odsjek za kiparstvo), Lea Jerlagić (Odsjek za grafiku), Amila Handžić (Odsjek za grafički dizajn) i Narda Nikšić (Odsjek za industrijski dizajn).

Dobitnici nagrade bit će uručena novčana nagrada i diploma pisana bosančicom, dok je novčana nagrada osigurana i za ostalih pet studenata.