Kultura
0

U Mostaru otvorena izložba likovnih radova studenata likovnih umjetnosti FBiH

FENA
U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru večeras je otvorena izložba likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Također upriličena je svečanost proglašenja najboljih radova pristiglih na nagradni konkurs federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

U izjavi za Fenu federalna resorna ministrica Meliha Alić izrazila je zadovoljstvo što već treću godinu za redom ima priliku biti s mladim ljudima koji su učestvovali na konkursu i koji večeras izlažu svoje radove u Mostaru.

Po njezinim riječima, na konkurs se prijavilo 45 studenata s ukupno 80 radova, a autori radova su studenti završnih godina i apsolventi svih likovnih akademija Federacije BiH.

"Radovi su zaista impozantni. Odabrani su najbolji te ćemo večeras dodijeliti 12 nagrada i to po tri nagrade za likovna ostvarenja u oblasti slikarstva, kiparstva, grafike i grafičkog dizajna, a obzirom da je bilo izuzetno kvalitetnih radova opredijelili smo se za još tri tzv. dopunske, otkupne nagrade", kazala je Alić.

Vrijednost dodijeljenih nagrada za osvojeno prvo mjesto iznosi 1.500 maraka, za drugo 1.000 maraka, za treće 700 maraka, a vrijednost otkupnih nagrada je 500 maraka.

U oblasti slikarstva nagrade su dobili Megi Kunštek, Vilim Parić i Ibrahim Kara, u oblasti kiparstva Dijana Valenta, Nina Petrović i Mirza Kabaš, u oblasti grafike Armin Beširović, Alma Džaka i Slađana Karamatić, u oblasti grafičkog dizajna Bojan Stojčić, Ena Čabrić i Kenan H. Omerović, a otkupne nagrade dobili su Velma Dardagan, Odej Atić i Mišel Stojanović.

Ministarstvo je pored vrijednih nagrada za najbolje radove osiguralo određenu stimulaciju i za sve ostale studente koji su sudjelovali na nagradnom natječaju.

"Zaista smo zadovoljni jer smo s izložbom na neki način dali poticaj, impuls mladim ljudima te im omogućili da se u budućnosti podsjećaju na ove svoje studentske dane i prve izložbe. Smatramo da je to dobro jer pružamo šansu mladim ljudima da pokažu ono što umiju", kazala je Alić, te pozvala sve zainteresirane da posjete izložbu koja će u Mostaru biti otvorena do 20. prosinca.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti prije dvije godine pokrenulo je projekt Nagradnog natječaja za studente likovnih umjetnosti sa željom da motivira studente kako bi kroz natjecateljski duh kreativnošću, znanjem i radom doprinijeli promociji i afirmaciji likovne umjetnosti i studija u toj oblasti.