Dani Univerziteta u Sarajevu
0

Nadahnuti mladi umjetnici izložili radove u Rektoratu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izložbom radova studenata Akademije likovnih umjetnosti (ALU) danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu počelo obilježavanje Dana tog univerziteta.

Izložbom je predstavljeno 26 studentskih radova iz nekoliko oblasti - plakati, grafike i ulja, skulptura i grafički dizajn. Rađeni su na različite teme i raznovrsnim tehnikama.

Uz nekoliko prigodnih riječi izložbu je otvorila prorektoresa Slavenka Vobornik, istaknuvši da manifestacije kao što je Dan Univerziteta na najbolji način promoviraju vrijednosti i opredjeljenja ove visokoškolske ustanove, kao najveće i najvažnije institucije te vrste u BiH.

Naglasila je da je postavka prodajnog karaktera te da će sredstvima koja budu prikupljena biti pomognut rad mladih umjetnika.

Mladim je stvaraocima zaželjela još puno plodnog i nadahnutog rada te umjetničkog stvaralaštva.

"Ova izložba je način da se pokaže da imamo novi mladi kadar čiji je potencijal očigledan iz ovih radova", kazao je dekan ALU Sarajevo Nusret Pašić.

Otvaranje izložbe obogaćeno je nastupom studenata Muzičke akademije Sarajevo.

Radovi se mogu pogledati do 31. decembra.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Univerziteta u Sarajevu bit će održana 21. decembra, kada će biti upriličena akademija povodom 61. godišnjice postojanja ove institucije.