{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu dvodnevno savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonje

F
11.4.2008. u 14:22
0
0
U Sarajevu dvodnevno savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonje
0
U Sarajevu dvodnevno savjetovanje o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonje
U Sarajevu je danas otvoreno Drugo savjetovanje "Reforma visokog obrazovanja - primjena Bolonjskih principa na Univerzitetu u Sarajevu", čiji je cilj analiza aktivnosti te preciziranje planova za daljnji reformski rad u toj oblasti.
U radu dvodnevnog skupa sudjeluju profesori, saradnici i studenti fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavnici vlasti te gosti s drugih bh. univerziteta, ali i onih iz Graza te Pečuha.

Prvi će dan savjetovanja obilježiti prezentacija plenarnih referata, dok će drugi radni dan biti posvećen izlaganjima u okviru nekoliko grupacija naučnih disciplina.

Skup je pozdravio ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo, koji smisao savjetovanja vidi u provjeri rezultata postignutih između dva savjetovanja. On također očekuje i veći broj zaključaka po okončanju skupa koji će se odnositi i na vlasti KS-a.

Izrazio je spremnost da Ministarstvo bude uz Sarajevski univerzitet te cjelokupno visoko obrazovanje u KS-u, koliko to u aktuelnim društvenim okolnostima bude moguće.

Izlaganje predstavnika Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Muhameda Filipovića imalo je negativniji otklon prema Bolonjskom procesu. Upozorio je učesnike da napredak nije sve ono što se čini napretkom. Ulazak BiH u Evropu morat će se platiti, a jedna od cijena je Bolonja.

Za akademika Filipovića, Bolonja je za Sarajevski univerzitet nazadak.

"Bolonja je ujednačavanje performansi obrazovanja na najširoj osnovi. To je moguće postići samo obaranjem kvaliteta. Danas u svakom selu imate fakultet i univerzitet. Time se obaraju obrazovni standardi“, kazao je.

Naglasio je da njegov stav nije antibolonjski, već smatra da je potrebno sačuvati Sarajevski univerzitet, jer je to elitna institucija i jedina koja proizvodi nauku u ovoj zemlji.

Mišljenja je da se mora zauzeti stajalište o nauci kao elitnoj stvari. Svako društvo se legitimira stanjem u nauci i umjetnosti, drugog načina nema, zaključio je Filipović.

O legislativi u oblasti visokog obrazovanja te viziji razvoja Univerziteta u Sarajevu govorio je rektor Univerziteta Faruk Čaklovica, potcrtavši da živimo u vremenu u kojem je legislativa često produkt političkog raspoloženja odgovarajućih autoriteta s državnog nivoa.

Od mnoštva negativnih segmenata u oblasti visokog obrazovanja, posebno je izdvojio nepostojanje državne strategije razvoja niti finansijskih sredstava namijenjenih ovoj obrazovnoj oblasti, a ne postoji niti volja za harmonizacijom univerzitetskog prostora. Univerziteti su sami počeli provoditi reformu obrazovanja, kazao je.

Komentirajući Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, Čaklovica ga je ocijenio neefikasnim i neracionalnim, jer podrazumijeva rascjepkanost svih elemenata obrazovnog sistema po entitetskim linijama, kantonima i distriktu, bez postojanja jedinstvenog sistema finansiranja.

Agencija za osiguranje kvaliteta i Centar za informiranje i priznavanje diplima, koje spomenuti Zakon pretpostavlja, rezultat su političkog kompromisa i ne uvažavaju stvarne potrebe.

Naglasio je da Zakonom također nije uređeno uspostavljanje mehanizama za stvaranje ambijenta mobilnosti studenata.

Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja organizirali su Univerzitet u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo, a po okončanju njegovog dvodnevnog rada očekuje se usvajanje konkretnih zaključaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: