|

"U rukovodstvu NSRS-a neće biti Bošnjaka"

"U rukovodstvu NSRS-a neće biti Bošnjaka"
0
F
FENA
12.11.2010. u 20:04
72
komentara
0

dijeljenja
"U rukovodstvu NSRS-a neće biti Bošnjaka" Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Prvi put od usvajanja ustavnih promjena o konstitutivnosti svih naroda na teritoriji cijele BiH u rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) neće biti predstavnika bošnjačkog naroda.
Visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić potvrdio je večeras za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) da zbog dogovora njegove stranke i Srpske demokratske stranke (SDS) u skupštinskom rukovodstvu, bar na početku mandata novog saziva parlamenta RS, neće biti Bošnjaka.

Jedan kandidat će morati čekati promjenu Ustava RS i poslovnika o radu Narodne skupštine. To će biti stvar političkog dogovora u nedelju i u ponedeljak ujutro, kazao je Radojičić.

Navodeći da postoji platforma o zajedničkom djelovanju SNSD-a i SDS-a i dogovor da ove dvije stranke uzajamno podrže svoje kandidate, on je rekao da je "vjerovatno da će kandidat Bošnjaka čekati promjenu Ustava".

Radojičić je naveo da bi do kraja godine trebalo da bude izmijenjena odredba Ustava RS kako bi se u entitetski parlament uvela tri potpredsjednika, poslije čega bi se pristupilo izmjeni poslovnika o radu Narodne skupštine.

To što je SNSD s opozicijom napravio dogovor i nekorektno se ponaša prema nama izazvat će adekvatan odgovor, kazao je funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić.

On je istakao da to "nije korektno spram jednog čitavog naroda", kao i da je suprotno "poruci koja bi trebalo da stiže iz Narodne skupštine - da su svi narodi jednakopravni i da imaju pravo na pozicije koje im pripadaju po Ustavu".

Salkić je još kazao da se radi "o perfidnoj igri, kako bi se Bošnjaci spriječili da u Vijeću naroda RS blokiraju promjenu Ustava o uvođenju trećeg potpredsjednika parlamenta".

U rukovodstvu parlamenta RS će, do promjene entitetskog Ustava, koja predviđa uvođenje trećeg potpredsjednika, biti Srbin, Hrvat i Crnogorac.

Predsjednik parlamenta najvjerovatnije će biti Igor Radojičić iz SNSD-a, hrvatski potpredsjednik Nada Tešanović, također iz SNSD-a, dok ime potpredsjednika iz SDS još nije poznato.

Konstitutivna sjednica parlamenta RS, na kojoj će biti izabrano skupštinsko rukovodstvo, bit će održana u ponedeljak.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...