|

Igor Radojičić: Socijaldemokratija na etničkoj isključivosti

Igor Radojičić: Socijaldemokratija na etničkoj isključivosti
0
S
Sarajevo-x.com
13.11.2010. u 23:59
28
komentara
0

dijeljenja
Igor Radojičić: Socijaldemokratija na etničkoj isključivosti Igor Radojičić
Članovi rukovodstva Narodne skupštine RS iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) dogovorili su da ne bude Bošnjaka u rukovodstvu te skupštine, barem na početku rada njenog novog saziva.
Potvrdio je to "nezavisni socijaldemokrat" i sadašnji predsjednik Skupštine, Igor Radojičić, koji je kazao da će jedan kandidat morati čekati promjenu Ustava RS i poslovnika o radu Narodne skupštine te da će to "vjerovatno biti kandidat Bošnjaka".

Visoki funkcioner SNSD-a, mada niži od lidera Milorada Dodika, ovim je samo pokazao kojim je putem pošla socijaldemokratija u 49-postotnom entitetu. Nakon što se njegov nadređeni, Dodik, okrenuo nacionalističkim parolama koje su mu priskrbile čvrstu poziciju u vlasti RS-a, Radojičiću nije preostalo ništa drugo nego da slijedi taj put.

"U rukovodstvu NSRS-a neće biti Bošnjaka"

Radojičićev potez je samo poslužio kao primjer za to šta nam je očekivati kad Dodik napusti svoju vrhovnu poziciju u izvršnoj vlasti i zasjedne u predsjedničku stolicu u RS-u, iz koje je dosad tek nekoliko puta ustao Rajko Kuzmanović, uglavnom pri nekim protokolarnim obraćanjima.

Dodik će dakle sjesti u istu tu stolicu, a onda u odgovarajućim trenucima povlačiti marionete poput Radojičića koji će igrati po njegovim notama i izazivati međunacionalne trzavice i provokacije. A, sve u korist lidera.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...