|

Sutra izbor rukovodstva NSRS-a u kojem neće biti Bošnjaka

Sutra izbor rukovodstva NSRS-a u kojem neće biti Bošnjaka
0
F
FENA
14.11.2010. u 11:23
43
komentara
0

dijeljenja
Sutra izbor rukovodstva NSRS-a u kojem neće biti Bošnjaka
Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS-a, na kojoj će biti izabrano rukovodstvo entitetskog parlamenta, a novoizabrani predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Enes Suljkanović i Emil Vlajki položiti svečanu zaktetvu, održat će se sutra u Banjoj Luci.
U novom skupštinskom rukovodstvu, po prvi put od usvajanja ustavnih promjena o konstitutivnosti svih naroda na teritoriji cijele BiH, neće biti predstavnika bošnjačkog naroda, kako se najavljuje, bar na početku mandata novog saziva.

Dva potpredsjednička mjesta ranije su pripadala kandidatima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok će sada na mjestu potpredsjednika sjediti kandidat SDS-a, najvjerovatnije Snježana Božić, što su dogovorili SNSD i SDS.

Bošnjački kandidat morat će čekati promjenu Ustava RS-a i poslovnika o radu Narodne skupštine.

Aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić naveo je nedavno da bi do kraja godine trebalo da bude izmijenjena odredba Ustava RS kako bi se u entitetski parlament uvela tri potpredsjednika, poslije čega bi se pristupilo izmjeni poslovnika o radu Narodne skupštine.

“To što je SNSD s opozicijom napravio dogovor i nekorektno se ponaša prema nama izazvat će adekvatan odgovor”, ukazao je funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić.

On je istakao da to "nije korektno spram jednog čitavog naroda", kao i da je suprotno "poruci koja bi trebalo da stiže iz Narodne skupštine - da su svi narodi jednakopravni i da imaju pravo na pozicije koje im pripadaju po Ustavu".

U rukovodstvu parlamenta RS-a će, do promjene entitetskog Ustava, koja predviđa uvođenje trećeg potpredsjednika, biti Srbin, Hrvat (najvjerovatnije ponovo Nada Tešanović) i Crnogorac, budući da se tako izjašnjava Igor Rdaojičić.

Na sutrašnjoj konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine trebalo bi da budu pokrenute inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i za izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Najavljeno je i prisustvo velikog broja gostiju, među kojima i predsjednika Srbije Borisa Tadića.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...