BiH
0

Narodna skupština RS o izmjeni Ustava

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici trebalo bi da se izjasni o inicijativi za izmjenu člana 79 Ustava RS, kojom je predviđeno da parlament ima do tri potpredsjednika, umjesto dosadašnja dva.

Klubovi poslanika SNSD-a i SDP BiH/SDA podnijeli su identične prijedloge inicijativa za promjenu Ustava RS prema kojim predviđaju da u članu piše "do tri" potpredsjednika umjesto "dva", kako sada stoji u članu 79 Ustava RS.

Prijedloge je potpisalo svih 37 poslanika SNSD-a, tri poslanika SDP-a BiH i dva poslanika SDA.

Time bi se postiglo da konstitutivni narodi, ostali i građani ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vlasti, da u rukovodstvu parlamenta budu zastupljeni i predstavnici opozicije i da parlamentarna struktura bude adekvatnije zastupljena u rukovodstvu skupštine.

U skupštinsko rukovodstvo na  konstitutivnoj sjednici parlamenta Srpske, održanoj 15. novembra, izabrani su Igor Radojičić iz reda ostalih (SNSD), Snježana Božić iz reda srpskog naroda (SDS), te Ramiz Salkić iz reda bošnjačkog naroda (SDA).

Tako u rukovodstvu osmog saziva parlamenta Srpske zasad nema predstavnika hrvatskog naroda, što je prvi put nakon ustavnih promjena o konstitutivnosti naroda u RS. 

Osim razmatranja izmjene Ustava, poslanici bi danas trebalo da imenuju generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara Narodne skupštine RS, te da izaberu delegate iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, delegate u Vijeće naroda RS i radna tijela Narodne skupštine RS. 
Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 26. novembra ovjerila je osam lista sa 20 kandidata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS i 23 liste sa 74 kandidata za Vijeće naroda RS. 

Početak sjednice planiran je za 10.00 sati.