{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u prošle godine otkrivena 43 falsifikovana svjedočanstva

F
FENA
4.5.2015. u 10:48
0
39
U RS-u prošle godine otkrivena 43 falsifikovana svjedočanstva
0
U RS-u prošle godine otkrivena 43 falsifikovana svjedočanstva
Prosvjetna inspekcija u Republici Srpskoj je u 2014. godini izvršila provjeru 153 školske isprave, te je za 43 slučaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja školskih isprava.
O svemu je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske radi preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

Kontrolom je bilo obuhvaćeno jedno svjedočanstvo osnovne škole, 105 svjedočanstava srednje škole i 47 diploma visokoškolskih ustanova.

Za 41 svjedočanstvo srednje škole i dvije diplome visokoškolskih ustanova postoji osnovana sumnja da su falsifikovani, podaci su Prosvjetne inspekcije RS-a.

Ova inspekcija je lani izvršila 1.251 kontrolu i u 374 slučaja utvrdila nepravilnosti.

Radi otklanjanja nedostataka izdata su 333 rješenja kojima je naloženo preduzimanje određenih mjera i radnji, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 39.000 KM.

U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja inspektori su utvrdili da u predškolskim ustanovama nisu formirani stručni organi, kao ni organi upravljanja i rukovođenja, upravni odbori predškolskih ustanova nisu usvojili statute i druge opće akte predškolskih ustanova, a broj djece u vaspitnim grupama nije u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

I prijem vaspitača, stručnih saradnika i ostalih radnika vršen je bez raspisivanja konkursa, zaposleni radnici nisu obavili sistematski ljekarski specijalistički pregled i drugo.

Kontrolama u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja također su utvrđene brojne nepravilnosti.

Inspektori su uočili da procedure za popunu upražnjenih radnih mjesta nisu provedene u skladu s propisima, škole nisu ažurno vodile propisanu evidenciju, pripravnicima nisu određeni mentori i drugo.

U okviru kontrola nad primjenom Zakona o visokom obrazovanju između ostalog je utvrđeno da su ispitni rokovi određivani i mimo rokova predviđenih zakonom, studenti su polagali ispite iz narednih godina studija bez položenih ispita iz prethodnih godina studija, nastavno-naučno vijeće nije formirano u skladu sa zakonom, nastavnici za pojedine nastavne predmete nisu imenovani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i statutom visokoobrazovne ustanove, statuti pojedinih visokoobrazovnih ustanova nisu u skladu sa zakonom i slično.

U oblasti učeničkog standarda utvrđeno je da je prijem učenika u domove izvršen suprotno odredbama Zakona o učeničkom standardu i suprotno javnom konkursu, pravilnici o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika nisu u skladu sa zakonom, pojedini vaspitači su angažovani mimo saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, dok u oblasti studentskog standarda nisu uočene nepravilnosti u radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: