{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rad nacrno najčešći u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini

F
18.4.2015. u 14:20
4
70
Rad nacrno najčešći u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini
4
Rad nacrno najčešći u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Republici Srpskoj (RS) je angažovanje radnika nacrno najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu.
Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva.

Podaci entitetske Inspekcije rada pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme ...

Inspekcija rada u RS-u je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti.

Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri krivične prijave.

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge.

S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organizovan i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: