BiH
1

U Brčkom okončana istraga o krivotvorenju diploma

FENA
Brčko
Brčko
Podizanjem optužnice protiv M.Z. (56) iz Brčkog, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je istrage u 24 predmeta krivotvorenja srednjoškolskih diploma, koliko ih je ukupno otvorilo u proteklih godinu i pol dana.

Time su, kako je saopšteno iz navedenog Tužilaštva, riješene sve prijave nadležnih službi Vlade Brčko distrikta zaprimljene krajem 2013. godine, te predmeti koje je početkom prošle godine Tužilaštvo otvorilo po službenoj dužnosti.

Procesuirajući upotrebu isprava o srednjoj školskoj spremi u organima javne uprave Tužilaštvo je podiglo ukupno 17 optužnica tereteći optužene za krivična djela falsificiranja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Najveći broj njih odnosio se na upotrebu krivotvorenih diploma u postupcima zapošljavanja i reguliranja prava iz radnog odnosa na osnovu nevjerodostojne isprave.

S druge pak strane, optužnica M.Z. tereti da je 2006. godine nabavio duplikat krivotvorene diplome o stečenom zvanju prometnog tehničara - navodno izdan u J.U. Mješovita srednja škola u Tuzli, čiju kopiju je potom dao na ovjeru i uvođenje lažnih podataka u radnu knjižicu.

Tužilaštvo distrikta je i u ovom slučaju utvrdilo da navedena diploma nije izdana od strane obrazovne ustanove koja je naznačena kao njen izdavatelj, te da je kao krivotvorena javna isprava upotrijebljena u pravnom prometu.

U skladu s rezultatima istrage Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv M.Z., koju je nakon dostavljanja na daljnji tok kaznenog postupka, Osnovni sud Distrikta u potpunosti potvrdio.

Inače, rješavajući po optužnicama Tužilaštva Brčko distrikta, ovaj sud je u svim prethodnim predmetima donio osuđujuće presude, kojima je osudio ukupno petneast osoba.

Optuženima su uglavnom izricane kazne zatvora u rasponu od trideset dana do tri mjeseca. U tri slučaja, u kojima falsificirana diploma nije korištena za sticanje ili reguliranje prava iz radnog odnosa, izrečena je uvjetna osuda.

Pored kazne ili mjere upozorenja svim osuđenim osobama izrečene su i mjere sigurnosti oduzimanja falsificirane školske isprave, dok su izuzete radne knjižice vraćene nadležnom vladinom odjelu radi poništavanja upisa lažnih podataka o školskoj spremi.

Pored predmeta okončanih optužnicom odnosno osuđujućom presudom jedan broj prijavljenih slučajeva Tužilaštvo distrikta okončalo je donošenjem naredbi o obustavi ili neprovođenju istrage.

Obustavom usljed zastarjelosti krivičnog gonjenja ili drugih procesnih razloga završena su tri predmeta, dok su nakon utvrđene vjerodostojnosti provjeravanih diploma u četiri slučaja donesene naredbe o neprovođenju istrage, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.