BiH
1

U protekla 24 sata nastavljena borba s požarima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Područja zahvaćena požarom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Mostar, Jablanica i Konjic) u subotu su obišli Alija Tihić, direktor federalbne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora FUCZ za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo.

Takođe, najugroženije područje općine Konjic posjetio je i Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba civilne zaštite. Tokom posjete utvrđeni su određeni prioriteti na preduzimanju preventivnih mjera kako bi se već lokalizirani požari držali pod kontrolom. S tim u vezi, Ivaković Lijanović i Tihić, su procijenili da je potrebno hitno djelovati s lica mjesta i od manje ugroženih općina i kantona zatražiti hitnu intervenciju u vatrogasnim vozilima cisternama i ljudstvu.

To je i učinjeno i od Tuzlanskog i Kantona Sarajevo zatražena je hitna pomoć i telefonski dogovorena tako da su u toku njoći sa subote na nedjelju na područje općine Konjic došla 4 vozila (1 vatrogasno i tri cisterne iz Tuzle, Kalesije, Gračanice i Živinica), zatim dva vatrogasna vozila iz Sarajeva, PVB Sarajevo, i dvije cisterne za dopremu vode iz preduzeća Rad Sarajevo.

To znači da je navedeni tim tokom svog boravka na navedenom području osigurao minimum sredstava i ljudstva za odbranu daljnjeg širenja požara na području općine Konjic. Isto tako, hitno je s terena zatraženo angažiranje helikoptera OSBiH, i međunarodna pomoć u vidu kanadera kojim bi se požar na području općine Konjic stavio pod kontrolu. U ranim satima, jutros su sva navedena sredstva pristigla na području općine Konjic, a i otpočeo je s dejstvom od 07.30 sati i helikopter OSBiH.

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite Ivanković Lijanović i Tihić, prilikom ovog obilaska terena primjetili su da rad vatrogasaca na terenu (područje Boraca), ometaju vozila koja s područja Boraca (općina Konjic) izvlače bukovu šumu, i tom prilikom ometaju dopremanje potrebnih količina vode na požarište. Predloženo je da se sav saobraćaj obustavi sve do momenta dok na tom području budu djelovale vatrogasne jedinice. U općini Čapljina, u toku jutra, aktivan je požar u Šuškovom naselju, koji se kreće prema kanjonu Bregave i ne ugrožava naselja te požar u Prebilovcima koji se kreće prema brdu i također na ugrožava naselje.

Jedna vatrogasna ekipa upućena je u obilazak požarišta u naselju Šurmanci. Svi drugi požari na teritoriju općine Čapljine su pogašeni. U Mostaru u protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali u devet navrata i to u Sjevernom logoru, na Rabini (dva puta), u mjestu Žulja, u Livču, na Bišću polju (dva puta), na Ruištu i u G. Grabovici, a gorjeli su trava, nisko rastinje i šuma. Prema usmenoj informaciji, od jutros vatrogasci nisu angažirani na gašenju niti jednog požara. Požar koji je više dana aktivan na području Ruišta, u toku jučerašnjeg dana odbijen je od kuća u naselju Kušići, u blizini Hanskog polja, a požar na potezu Jasena - Žulja - Rabina, također je odbijen od kuća, ali prema informacijama s terena izgorjela je jedna štala u mjestu Rabina.

Vatrogasci koji su kao ispomoć poslani na gašenje požara u Krehin Gradac, općina Čitluk, u toku noći, vratili se s terena. U općini Jablanica svi požari na području sela Glogošnica su pod kontrolom. Još uvijek postoji opasnost od obrušavanja panjeva koji nisu potpuno izgorjeli, koji tinjaju na pojedinim točkama u kosinama iznad i okolo sela Šanica i Glogošnica. Za cijelo vrijeme proteklog dana i tokom protekle noći, vodile su se grčevite borbe za stavljanje pod kontrolu ovih požarišta. U poslijepodnevnim satima, u blizini lokaliteta zvanog Čatrnja, jedna ekipa od osam članova planinara iz podprenjskih sela, uz podršku vatrogasne cisterne profesionalne jedinice iz Jablanice, a tokom presijecanja i zaustavljanja požarne linije koja je prijetila brzim prodiranjem u pravcu prema visovima ispod stijena Cetine, bila je prinuđena da se povuče s terena zbog veoma jakog dima i plamena.

Cilj ove akcije bio je da se presječe ili zaustavi požarni pojas koji je imao tendenciju da cijelo područje od sela Šanice, Ravne, Bijele, Tretišća i Dragan Sela, za kratko vrijeme, dovede u stanje ugroženosti od požara. Jučer je također u ulici Komune Vejle izbio požar koji je zahvatio jedan stambeni objekat. Brzom intervencijom vatrogasaca općine Jablanica požar je lokaliziran. Situacija sa požarom na potezu Boračke drage - Kiser - Boračko jezero uglavnom je nepromijenjena u odnosu na protekli dan. Jutros nema vjetra, pa je situacija na požarištu nešto povoljnija. Kao ispomoć na gašenje požara, tokom noći i jutra pristigla su četiri vatrogasna vozila iz Kantona Sarajevo, i tri vatrogasna vozila iz Tuzlanskog Kantona.

I dalje je aktivan požar na lokalitetu Bokševice, a u gašenju je angažirano lokalno stanovništvo. Požar u Račici je ugašen u 03.00 sata. Helikopter OSBiH jutros od 08. 20 sati učestvuje u gašenju požara na području Konjica. Veliki požar koji je tokom jučerašnjeg dana izbio na teritoriju općine Čitluk je lokaliziran. Za sada nigdje nema otvorenog plamena, a vrši se obilazak požarišta koje je dugo oko 10 km. U općini Prozor/Rama požar na lokalitetu Tošćanice je lokaliziran. Aktivan je požar na lokalitetu Ustirame, koji gori daleko od naselja i na nepristupačnom terenu. Požar nadzire lokalno stanovništvo.

Tokom noći, vatrogasci su intervenisali u vremenu od 01.00 do 03.00 sati, u mjestu Krča, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. U općini Neum, jučer ujutro, u vremenu od 07.00 do 09.30 sati, vatrogasci su intervenisali u Gradcu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Jučer U 15. 00 sati, iz općine Stolac, na požarišta na području općine Čapljina, upućena su četiri vatrogasca s jednim vozilom. S požarišta su se vratili u 17.30 sati. Zbog djelovanja helikoptera OSBiH na gašenju požara u Čapljini, od 15.00 do 17.30 sati, isključen je bio dalekovod te je kompletno područje općine Stolac bilo bez opskrbe električnom energijom. Na teritoriju općine nije bilo aktivnih požara u protekla 24. sata.

PVJ Bihać imala je u protekla 24 sata jednu tehničku intervenciju u naselju Ozimice II (otvaranje vrata od stana). U Tuzlanskom kantonu u općini Živinice, VJ Đurđevik je u protekla 24 sata imala tri intervencije na gašenju požara i to dva puta. Gorjelo je nisko rastinje i ograda na lokalitetima Dubrave i Strašanj (kod objekta Malagić i bila je intervencija na gašenju zapaljene piljevine u krugu firme „Konjuh“. Požari su lokalizirani i ugašeni. U općini Kalesija VJ je u protekla 24. sata imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Staro Selo, Memići, i požar na niskom rastinju i smeću u naselju Donje Vukovije. Oba požara su loklaizirana i ugašena.

VJ Banovići je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju požara na niskom rstinju i šumi u naselju Mušići i gorjele su autogume na lokalitetu Bučika, kod Kredit Mahale. Oba požara su lokalizirana i ugašena. PVB Tuzla je imala četiri intervencije na gašenju požara na šumi i niskom rastinju na lokalitetima Ban Brdo, Ilinčica, Zlokovac i Šerići. Svi požari su lokalizirani i ugašeni. Prema podacima kojima raspolaže OC KUCZ Tuzla rano jutros oko 03.30 sati s područja Tuzlanskog kantona upućena su tri vozila, cisterne (VJ-a Kalesija, JKP Komunalac i VJ-a Gračanica te šest vatrogasca (2VJ Kalesija, VJ Tuzla i VJ Gračanica), kao ispomoć na gašenju požara na području općine Konjic. Ekipa je uspješno stigla na odredište u 07.30 sati.

Zenički vatrogasci intervenisali su na gašenju šumskog požara u mjestu Briznik. - Ugasili su požare trave i rastinja na području: Donje Gračanice - Brce, Vardišta i Banloza. Ugašen je požar trave i niskog rastinja u ulici Goraždanska. U Općini Kakanj VJ je ugasili šumski požar u mjestu Tičići i na području naselja Varda i kod željezničke stanice, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. U općini Visoko vatrogasci su ugasili šumski požar u mjestu Kopači te požar sitnog rastinja uz Pravoslavnu crkvu i kod mjesta Buci. Maglajski vatrogasci u protekla 24 sata vršili su natapanje vodom na požarištu Brusnica, a radnicima Šumarije vrše dovoz vode na spomenuto požarište.

U Općini Tešanj, vatrogasci na području Crnog vrha brzom intervencijom spriječili su razvijanje šumskog požara. Pripadnici DVD-a Grude gasili su jučer požar u vremenu od 14.00 do 15.30 sati na lokalitetu Dragićina. Opožaren je oko jedan ha trave, niskog rastinja i manja površina šume. Požar je ugašen. Pripadnici VJ iz Širokog Brijega gasili su požar u vremenu od 11.40 do 15.30 sati na lokalitetu Rujan. Opožareno je oko pet ha trave, niskog rastinja i šume. Požar je ugašen. Na području općine Posušje u toku jučerašnjeg dana bila su aktivna tri požara otvorenog prostora. Na lokalitet u Zagorje požar je pod kontrolom, ali je aktivan na nepristupačnom terenu i opožareno je više hektara trave, niskog rastinja i šume.

Od proteklih dana aktivan je i požar na lokalitetu Sutina. Isti je pod kontrolom, a gori nisko rastinje i šuma na nepristupačnom terenu. Treći požar izbio je na lokalitetu Orlov Kuk u 16.30 sati. Gori nisko rastinje i šuma, a gašenje je u toku. Za požare od prošlog dana, na području općine Posušje, nema još informacij da li su pogašeni ili su još uvijek aktivni. Pripadnici DVD-a Ljubuški, u toku jučerašnjeg dana gasili su dva požara otvorenog prostora u kojima je opožarena manja površina trave i niskog rastinja. Tri pripadnika ove postrojbe s jednom cisternom išli su na pomoć u gašenju požara u Međugorje.

PVB Sarajevo u protekla 24 sata imala je devet intervencija. Od toga, sedam intervencija na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja. Svi požari su ugašeni. Takođe, jučer u 11. 00 sati, upućena je jedna ekipa vatrogasaca (dva čovjeka i jedno vozilo) na područje općine Jablanica i u 19. 55 sati upućene su dvije ekipe (dva vozila i sedam ljudi), na područje općine Konjic. VD Livno intervenisali su od 09.50 sati više puta, a podzemni požar u Livanjskom polju je i dalje aktivan i dim i magla smanjuju vidljivost u jutarnjim satima u selima: Prolog, Grborezi i Komoranina 30 metara. U tim mjestima zrak smrdi na zapaljeni ugalj.

VD Tomislavgrad imalo je intervencije na požaru koji je bio aktivan na potezu Grabovica - Dobrići - Korita i koji se jučer ponovno aktivirao te je kasnije lokaliziran. U Mokronogama gorjela je trava i nisko rastinje. Isti su ugasili mještani, a u Mesihovini požar su ugasili djelatnici Šumarije. Na području općina: Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo pala je noćas kiša (palo je 4 l/m2 kiše) i trenutno nema požara.