Vatra gori u dužini 3 do 4 km
0

Situacija sa požarima u Konjicu i dalje izrazito teška

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Situacija sa požarima na području općine Konjic i dalje je izrazito teška.

Požar koji već danima gori na području Boračkog jezera poprima razmjere katastrofe. Gori endemska šuma crnog bora i bora munike u dužini od 3 do 4 km, a požar se nekontrolirano širi prema Nevesinju, Rujištu i Mostaru. Zbog nepristupačnog, izrazito strmog terena (nagib od 90 posto), dolazi do odrona stijena, pa je požar nemoguće gasiti kopnenim snagama. Za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti, navodi se u izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH tokom protekla 24 sata.

Jučer u 17:00 sati, izbio je požar na području Mladeškovića, lokalitet Šahinovića kosa gdje je u miniranom terenu gorjela šuma i nisko raslinje. Požar je lokaliziran u večernjim satima. Novi požar izbio je iznad sela Džajići, a ispod sela Gakići, gdje na strmom terenu gori šuma. Požar je iznad samog naselja, a prijeti opasnost od odrona stijena. Požari u rajonu Račice, Ljute, Gakića i iznad sela Oteležani za sada su pod kontrolom.

Na području grada Mostar, na Ruištu je i dalje aktivan požar i najteža situacija. Gori šuma na lokalitetima Veliko Rujište, Prevoj, početak ski-staze, Gola glava i Podporim. Tokom noći i jutra, raspoložive snage i oprema PVP-e Mostar u suradnji sa pripadnicima GSS-a Mostar, djelatnicima šumskih poduzeća i lokalnim stanovništvom štitili su stambene objekte i planinarski dom. Trenutno nema ugroženih objekata i stanovništva.

Od 6:45 sati, na požarištu je počeo djelovati kanader iz Republike Hrvatske, koji ima odobrenje za djelovanje danas do 12:00 sati. S terena su već potvrđena prva uspješna djelovanja kanadera po požarištu, a kanader uzima vodu sa akumulacije HE Mostar. Kao pričuvna opcija za uzimanje vode navedeno je Jablaničko jezero.

U cilju osiguranja lokaliteta vodozahvata, kao i sigurnog djelovanja po požarištu od kanadera, Služba CZ i vatrogastva grada Mostara, sinoć oko 22.30 sati, pisano je izvijestila nadležne službe (policiju, elektroprivredna poduzeća, Lučku kapetaniju - Ostrožac) o djelovanju kanadera tokom današnjeg dana u periodu od 06.00 do 12.00 sati, a sve u cilju poduzimanja preventivnih mjera zaštite osoba i materijalnih dobara (isključivanje dalekovoda koji vode preko Rujišta, udaljavanje civila, kupača, čamaca i drugih plovila iz zone vodozahvata).

Na području Podveležja i dalje je aktivan požar u podnožju planine Velež, a trenutno nema opasnosti po stanovništvo i stambene objekte.

Osim navedenog, tokom protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali još sedam puta i to dva puta u Vrapčićima, zatim u Blagaju, Kosoru i Livču, a gorjeli su trava i nisko raslinje, te dva puta u Ulici K. Tomislava gdje je gorjela trava i drvo.

U općini Čapljina tokom protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali pet puta i to u vremenu od 13:40 do 14:20 sati u Dračevu, gdje je uz prometnicu gorjela trava i raslinje, od 14:25 do 14:45 sati u Nerezima gdje su gorjeli voćnjaci i vinogradi, od 20.00 do 20.35 sati ponovno u Nerezima, a gorjela je trava i nisko raslinje, od 20:35 do 21:50 u Dračevu gdje je gorjela borova šuma, te od 23:15 do 00:55 sati u Svitavi, gdje je gorjelo brdo na dvije lokacije.

U općina Stolac u 11:05 sati, izbio je požar na potezu Jasoč - Smarlovina. Ugašen je u 13:30 sati, a izgorjelo je oko 0,5 ha trave i niskog raslinja.

U općini Ravno, prema usmenoj informaciji iz PS Ravno, i dalje je aktivan požar na području MZ Ivanjica u rejonu sela Čopice, Slivnica i Misile. Na požarištu su i dalje djelatnici DVD - a Ravno, te lokalno stanovništvo. Gori trava i nisko raslinje.

U općini Neum, oko 15:00 sati, izbio je požar na području sela Moševići, Babin Do i Oskorušnica koji se širi prema Metkoviću u RH. Tokom poslijepodneva djelovao je i kanader iz Hrvatske sa pet preleta. Na brdovitom terenu gori nisko raslinje i trava, a požar za sada ne ugrožava stambene objekte. Svi pripadnici vatrogasne postrojbe iz Neuma su na požarištu.

Požar koji se tokom jučerašnjeg dana sa teritorija općine Uskoplje, proširio na teritorij općine Prozor u mjestu Gorača, tokom noći je ugašen.

Na području Zapadno-hercegovačkog kantona u općini Grude pripadnici DVD-a Grude imali su dvije intervencije gašenja požara otvorenog prostora i to od 13:30 do 15:00 sati lokalitet Nikići, MZ Ružići. Opožareno je 1 ha trave i niskog raslinja. Druga je intervencija bila od 15:00 do 17:30 sati na lokalitetu Malič, MZ Ružići. Zahvaljujući nazočnosti pripadnika DVD-a koji su gasili prethodni požar u neposrednoj blizini širenje požara je na vrijeme spriječeno tako da je opožareno do 0.5 ha niskog raslinja i šume.

U općini Široki Brijeg pripadnici vatrogasne postrojbe iz ovog grada gasili su požar na lokalitetu Trn u dva navrata,14:00 do 15:30 i 17.30 do 19:00 sati.Gorila je trava i nisko raslinje u blizini stambenog naselja pa su pomogli i mještani.Opožarena je do 0.5 ha raslinja.

U općini Ljubuški pripadnici DVD-a Ljubuški gasili su četiri požara otvorenog prostora i to od 13:30 do 16:20 sati iznad Kerametala, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji i pomoći mještana obranjene su kuće i poljoprivredni nasadi. Gasili su požar i od 14:30 do 17:00 sati u području Veljaci, od 15:40 do 16:50 Mostarska Vrata i Žabljak od 17.30 do 19.00 sati. Kod svih navedenih požara gorila je trava, nisko raslinje i šuma površine do 1.ha.

Pripadnici DVD-a Posušje proveli su dan u kontroliranju i čuvanju požarišta u Sutini i Zagorju.

U općini Tuzla u protekla 24 sata PVB Tuzla je imala tri intervencije na gašenju požara i to dva puta je gorila šuma i nisko rastinje na području MZ Bukinje i požar na šljakištu TE Tuzla. Požari su lokalizovani i ugašeni.

U općini Živinice u protekla 24 sata IVJ Đurđevik je imala pet intervencija na gašenju požara. Zapaljen je ugalj na lokalitetu Potočari, kop Višća, i požar je lokalizovan i ugašen. Zapaljene su autogume na lokalitetu Panje, u Bašigovcima, zapaljeni su dalekovod na lokalitetu Nuhići, te je registriran požar niskog rastinja u koritu rijeke Spreče kod piste u Dubravama. Požari su lokalizovani i ugašeni. Požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Tresulje koji traje već nekoliko dana je lokalizovan i još uvijek tinja u pojedinim dijelovima.

U općini Srebrenik VJ Srebrenik je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na sijenu u naselju Gornji Čekanjići. Požar je lokalizovan i ugašen.

U općini Lukavac VJ Lukavac je u protekla 24 sata imala četiri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Tumare koji je ugrozio oko 12 stambenih objekata na tom području. Tom prilikom jedan stariji stambeni objekat (privatna kuća) je izgorio u potpunosti dok su vatrogasci uspjeli da odbrane ostale kuće i pomoćne objekte na ovom području. Požar je lokalizovan. Izbio je požar i na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Sižje koji je ugrozio dva stambena objekta. Brzom intervencijom vatrogasaca objekti su odbranjeni a požar je lokalizovan. Požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Smoluća je također lokalizovan.

U općini Gradačac VJ Gradačac je u protekla 24 sata imala tri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na niskom rastinju u naselju Srnice, a zabiljene je i požar na niskom rastinju i šljiviku u naselju Sibovac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

U općini Gračanica VJ Gračanica je u protekla 24 sata imala jednu intervenciju na gašenju požara na otpadu uz farmu u naselju D. Lohinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

U općini Banovići u protekla 24 sata VJ Banovići je imala četiri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na niskom rastinju u naselju Brioni na Oskovi, zatim požar na šumi i niskom rastinju u naselju Borovac i požar na niskom rastinju na lokalitetu Vidikovac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Na području Unsko-sanskog kantona u općini Bihać još uvijek je u toku gašenje požara u mjestu Cvijetnić i Trubari /Martin Brod/, gori veća površina Borove šume, trave i niskog rastinja, zbog nepristupačnog terena požar se gasiti mjetimično i vrši se stalno nadgledanje. Na terenu se nalazi šest vatrogasaca sa dva vozila radnici šumarije i pripadnici nacionalnog parka Una. Požar je trenutno pod kontrolom i nema ugroženog stanovništva i kuća.

U općini Cazin TVJ Cazin je imala jednu intervenciju od 17:00 do 19:30 sati mjesto Mujakići-Kudići gorjela trava.

U općini Velika Kladuša TVJ-a V.Kladuša imala je tri intervencije. Od 14:50 sati u mjestu Šumatec gori veća površina šume, zbog nepristupačnog terena požar se mjestimično gasi i stavljen je pod kontrolu. Nema ugroženih stambenih objekata niti stanovništva. Od 14:55 do 15:55 sati u mjestu Todorovo gorjela je trava, a trava je gorjela i od 15:45 do 23:50 sati u mjestu Šestanovac.

U općini Bužim TVJ-a Bužim imala je jednu intervenciju od 13:50 do 17:00 sati u mjestu Vrhovska gorjela šuma površine oko 1ha.

U općini Zenica vatrogasci su intervenisali na gašenju šumskog požara u selu Zahići, na području Brca požar trave i niskog rastinja, na području Janjića požar niskog rastinja, i trenutno gase požar kod sela Dusina-Lašva gdje je došlo do požara rastinja i šume. U gašenju pored vatrogasaca učestvuju pripadnici ŠPD-a.

U općini Kakanj vatrogasci na području Slapne gore ugasili su šumski požar, ugašeni su požari trave i niskog rastinja na području Bara, Bjelavića, Čalukove bare i kod tvornice Cementa Kakanj.

U općini Maglaj vatrogasci, zajedno sa sa pripadnicima Šumarije, intervenišu na području Gornjeg Rakovca na gašenju požara niskog rastinja i šume. Dužna fronte požara iznosi oko 3.5 kilometra. U akciju gašenja uključene su i mašime radi presjecanja požara i stavljanje požarišta pod kontrolu.

U općini Žepče vatrogasci na području mjesta Ograjina ugasili su šumski požar. Na terenu su ostali radnici Šumarije koji nadgledaju i dežuraju kod požarišta.

U općini Zavidovići vatrogasci su intervenisali na području mjesta Žisci gdje je gorilo oko 30 duluma niskog rastinja i šume. Požar je prijetio da zahvati pet kuća. Intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. U Vozuči je došlo do požara na devastiranoj kući usljed paljenja trave i spriječeno je da se požar proširi na obližnje kuće. U požaru su spašene četiri ovce, dva sijena i spriječeno je da požar zahvati veću površinu. Na području sela Vrela izbio je šumski požar koji je daleko od puta. Intervencijom radnika Šumarije požar je ugašen. Na 14 kilometru uz rijeku Gostović došlo je do šumskog požara (pretpostavka namjerna paljevina) gdje je uz pomoć radnika Šumarije požar ugašen i time spriječeno da zahvati velike šumske komplekse.

Na području Kantona Sarajevo u općini Ilidža u četvrtak 23. augusta došlo je do izbijanja požara u naselju Rakovica-Stanjevac, gdje je gorilo nisko rastinje a zahvaćena je i crnogorična i bjelogorična šuma. Površina lokaliteta zahvaćenog požara preko 5ha. Bilo je ugroženo desetak kuća, gdje se vatra približila na 60 metara. Ljudskih žrtava i povrijeđenih nije bilo. U gašenju požara učestvovali su PVB Sarajevo, te dobrovoljna vatrogasna društva "Kenan Slinić", "Alipašin most" N.Grad, Novo sarajevo i Tarčin. Angažovan je i jedan privatni bager koji je pravio put vatrogasnim vozilima. Požar je ugašen 24. augusta oko 01.00 sati, a PVB Sarajevo je organizovala dežure kako se požar ne bi aktivirao ponovo. Pripadnici CZ Ilidža su bili na terenu i pratili razvoj situacije.

U petak 24. augusta oko 12:20 sati ponovo se aktivirao požar na Stanjevcu-Rakovica. Pripadnici DVD "Kenan Slinić" Ilidža, DVD "Alipašin most" N.Grad i PVB Sarajevo su izašli na intervenciju. Požar je stavljen pod kontrolu. U toku noći vatrogasci su u više navrata gasili požar i tako ga držali pod kontrolom. I tokom današnjeg dana se nastavlja sa gašenjem požara dok se u potpunosti ne ugasi.

Profesionalna vatrogasna brigada je u izvještajnom periodu imala osam intervencija, tri tehničke i pet na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja. Svi požari su ugašeni osim požara na lokalitetu Stanjevac-Rakovica gdje je požar pod kontrolom i intervencija još traje. Na tom lokalitetu je trenutno angažovano šest vatrogasaca PVB Sarajevo.

Na području Kantona 10 u općini Drvar požar u mjestu Gornja Prekraja je i dalje aktivan. Požar gase pripadnici OSCZ Drvar, Šumarije Drvar i mještani. Većina ljudstva se koncentrira na rubna područja naseljenih mjesta radi sprječavanja širenja požara u sama naselja. Situacija na ovom požarištu prema visokoj šumi je nešto povoljnija, zbog zelenije vegetacije intenzitet požara se smanjuje. I dalje je potrebna pomoć iz zraka za gašenje ovog požara.

U općini Tomislavgrad VD Tomislavgrad je imalo četiri intervencije: na Karaginu vrhu (iznad Šujice) gdje je gorjela šuma, u Grabovici gdje gorjela trava i nisko rastinje, dva puta u G.Brišniku gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Livno VD Livno je imalo četiri intervencije: u polju Odžak-Čaić gdje je gorjela trava, kod gimnazije gdje je gorio kontejner a vatra se proširila na okolnu travu, kod OŠ fra Lovro Karaula gdje je gorjela trava i na Goliji (iznad sela Stupnić) gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar u Livanjskom polju, u kojem posljednjih pet dana gori treset i površinski sloj zemlje, je i dalje aktivan. U selima Grborezi i Komorani se vidi dim koji u tim mjestima smanjuje vidljivost i širi miris zapaljenog ugljena. Ovaj požar se ne gasi jer je nemoguć pristup teškim strojevima.