Najteže oko Boračkog jezera
9

Stanje u Konjicu izrazito teško, požar se i dalje širi

FENA
Stanje na području općine Konjic i dalje je izrazito teško, a požar se širi. Najteže je na području Boračkog jezera gdje su vatrogasci iscrpljeni i nemoćni.

Najteža situacija je na području Boračkog jezera, na obroncima Prenja. Dimna zavjesa na području Boračkog jezera je tako velika i gusta da se ništa ne vidi.

Jutros najavljeni helikopter OSBiH nije djelovao na području općine, njegov angažman iz OKC-a najavljen je za poslijepodnevne sate kada se izvrši neophodni probni let nakon završenog remonta, navodi se u današnjoj dopuni redovnog izvještaja Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH do 13.30 sati.

Aktivan je i požar na području između sela Đajići i Gakići, teren je nepristupačan, dijelom miniran. Požari na lokalitetima Račice, Ljute, Gakića i Oteležana drže se pod kontrolim.

Požar na lokalitetu Mladeškovića - Šahinovića kosa je ugašen.

Što se tiče Grada Mostara, požari su aktivni na Velikom i Malom Rujištu, Podporimu, Prevoju,Gola glava, početak ski staze. Gori visoka šuma. Sve raspoložive snage PVJ-e Mostar zajedno sa pripadnicima GSS-a, djelatnicima šumarskih preduzeća brane stambene objekte i planinarski dom.

Od 06,45 sati kanader iz R. Hrvatske počinje sa gašenjem na području grada Mostara. Informacije sa terena govore da djelovanje kanadera daje dobre početne rezultate u gašenju na lokalitetu Rujišta, Prevoj i Ski staze.

Usprkos velikoj dimnoj zavjesi kanader je djelovao dva sata do 08,50 sati kada je otišao za Split po gorivo. Vodu je zahvatao svakih 8-10 minuta. Vodu zahvata na hidroakumulaciji HE Mostar, a mjesto osiguravaju pripadnici PU Mostar i i jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom FUCZ-e.

U 10.22 sati kanader je ponovno počeo sa djelovanjem na lokalitetu Potporim, gdje mu gusti dim otežava gašenje, zatim Veliko Rujište prema raskrsnici Zijemlja-Rujište-Boračko jezero do 12.00 sati kada se po Naredbi nadređenih trebaju vratiti u bazu Zadar. Ipak posada kanadera djeluje do 12.25 sati kada napuštaju zračni prostor grada.

Prema prvim informacijama djelovanje kanadera je bilo učinkovito.

U općini Ravno požar je i dalje aktivan na području MZ Ivanjica u rejonu sela: Čopice, Slivnica i Misile. Gori trava i nisko raslinje. Po usmenoj informaciji Ante Vuletića iz CZ-e Ravno požar se drži u brdima, ne prijeti opasnost po naseljena mjesta (11.00 sati).

U općini Jablanica požar iz prethodnih dana na obroncima Prenja, na lokalitetu Vidove i dalje je aktivan i proširio se ponovno na Mostarsku općinu u rejonu Jaseničkog gvozda. Požar gasi 4-5 radnika šumarstva iz Jablanice. Vatra se spušta prema magistralnoj cesti M-17.

Što se tiče općine Neum aktivan je požar na području sela Moševići, Babin Do i Oskorušnica, sa tendencijom širenja prema Metkoviću(R.Hrvatska).

Dva kanadera iz R.Hrvatske su jutros sa devet preleta djelovali na tlu općine Neum i u značajnoj mjeri zaustavila širenje požara. Požar nije prešao u Metković. Trenutno na terenu tri vatrogasaca gase rubne dijelove i ostatke požarišta. Nema ugroženih naseljenih mjesta.

U Tuzlanskom kantonu, Općina Živinice, IVJ Đurđevik trenutno gasi požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Tresulju. Intervencija je u toku.

U općini Lukavac VJ Lukavac trenutno ima jednu intervenciju na gašenju požara na šumi i niskom rastinju u naselju Smoluća. U gašenju učestvuju radnici šumarije.

U općini Gradačac VJ Gradačac je intervenisala na gašenju požara na smeću i pomoćnom objektu u naselju Bagdale. Požar je lokalizovan i ugašen. Na području naselja Međeđa Donja mještani su lokalizovali i ugasili manji požar niskog rastinja.

U općini Banovići na lokalitetu Prijevor, između sela Pribitkovići i Seona izbio je požar niskog rastinja i šume. VJ Banovići nije izašla na intervenciju jer nema trenutno nijedno ispravno vozilo u svom voznom parku. Vozila se nalaze na opravci u servisu.

U Unsko-sanskom kantonu, općina Bihać, od dežurnog TVJ-e Bihać dobijena je informacija da je i dalje aktivan požar u mjestu Cvijetnić i Trubari /Martin Brod/ bliže općini Drvar. Gori veća površina borove šume, trave i niskog rastinja, zbog nepristupačnog terena požar se ne može gasiti već se nadgleda.

Što se tiče općine V.Kladuša, od dežurnog u TVJ-e V.Kladuša smo saznali da je požar u mjestu Šumatac, koji je aktiviran juče u 14,51 sati, i dalje aktivan, navodi se u izvještaju. Požar je zahvatio veću površinu šume, zbog nepristupačnog terena požar se mjestimično gasi i stavljen je pod kontrolu. Nema ugroženih stambenih objekata niti stanovništva, na terenu su dva vatrogasaca sa jednim vozilom.

U Zeničko-dobojskom kantonu, općina Zenica, zenički vatrogasci radnicima Šumarije vrše dovoz vode koja se koristi za gašenje šumskog požara na području Dusine - Lašva. Na području Janjičkog vrha izbio je šumski požar koji je zahvatio borovu kulturu i bukovinu. Vatrogasci vrše dovoz vode i dostavljene su naprtnjače koje se koriste za gašenje požara.

U općini Maglaj se nastavlja gašenje šumskog požara na području Gornjeg Rakovca (požara niskog rastinja i šume). Dužna fronte požara iznosi oko 3,5 kilometra. U gašenju pored vatrogasaca i radnika Šumarije uključen je jedan bager kojim se vrši prosijecanje požarišta kako bi se požar stavio pod kontrolu.

Po informacijama koje smo prikupili od općinskih operativnih centara civilne zaštite i PVB Sarajevo, do 12 sati na području Kantona Sarajevo aktivna su dva požara i to: požar na divljoj deponiji smeća koji je izbio oko 11:40 sati koja se nalazi između groblja Vlakovo i naselja Kovačevac gdje gore zapaljene automobilske gume.

Gašenje požara je u toku, i na gašenju učestvuje osam pripadnika DVD „Kenan Slinić“ Ilidža, te požar na lokalitetu Velike Kule gdje gori trava i nisko rastinje. Gašenje požara u toku, angažirano dvije ekipe PVB Sarajevo ukupno devet ljudi. Požar je lokaliziran i očekuje se njegovo potpuno gašenje.

Požar na lokalitetu Rakovica - Stanjevac koji se ponovo aktivirao od jučer je ugašen i trenutno na mjestu požara dežuraju tri pripadnika PVB-Sarajevo. Požar na lokalitetu Miševića, gdje je gorjelo nisko rastinje a koji je izbio jutros oko 08.25 sati je lokaliziran i njegovo potpuno gašenje je u toku. Trenutno na mjestu požara je ekipa PVB Sarajevo, navodi se u dopuni izvještaja Federalnog operativnog centra civilne zaštite.