BiH
3

Konjic: Požar se širi prema planini Tisovici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz OC CZ Konjic izvještavaju da je požar na lokaltetu Boračko jezero - Boračka draga - Kiser i dalje aktivan te da se širi plema planini Tisovici, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH.

U toku dana vatrogasci su djelovali i u zaseoku Duboko ispod planine Čelina. U toku noći jedna posada vatrogasaca sa vozilom iz Zenice pristigla je u Konjic i stavila se na raspolaganje zapovjedniku VJ Grad Mostar.

Prema usmenom izvještaju dispečera PVP Grada Mostara vatrogasci su djelovali u 12 navrata i to: Busak, Rabina, Zijemlje, Jasenica, Kosor, Međine, Glogošnica, Gornja Grabovica, Ortiješ, B. Brijeg, Lišani i tehnička intervencija u ul. Blajburških žrtava.

I dalje su aktivni požari na lokalitetu Prijevorac - Pločno - Zijemlje te Rabina gdje su tokom jučerašnjeg dana gasili vatrogasci iz Mostara i Nevesinja.

U Općini Čapljina trenutna situacija je vrlo teška i zabrinjavajuća, gori u Dretelju i prijeti da ugrozi oko 50-ak kuća. Požar se širi prema Zvirojevićima i Međugorju.

Noćas oko 00:45 sati izbio je novi požar u Zvirojevićima, bilo je ugroženo oko 40-tak kuća. Požar je ugašen oko 04 sata. Požarna linija u općini Čapljina duga je oko desetak kilometara. Svo raspoloživo ljudstvo PVJ uz pomoć mještana, po jedna posada VJ sa vozilima iz Neuma i Čitluka su na terenu. Očekuju se pomoć helikoptera OS BiH.

Na području opštine Jablanica aktivni su požari na području sela Glogošnica, brdo iznad sela Glogošnica i Šanica, plato Prenja i na platou planine Bokševice. Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći svo raspoloživo ljustvo iz VJ, Mještana Glogošnice, Šanice i svih podprenjskih sela, građana Jablanice, nevladinih organizacija i radnika šumarije, bili su na terenu gdje su uspjeli zaustaviti požar da ne zahvati stambene i pomoćne objekte u selima Glogošnica i Šanica.

U toku dana iz Kantonalne uprave CZ i Vatrogastva upućena je materijalna pomoć u naprtnjačama (40 kom.), akumulatorskim baterijama i jednom vodenom pumpom. U večernjim satima obezbjeđena je po jedna cisterna sa vodom iz Mostara i Konjica. I dalje se očekuje pomoć u gašenju helikopterom OS BiH.

Na području Tuzlanskog kantona, Općina Živinice, IVJ Đurđevik je lokalizovala i ugasila požar na šumi na lokalitetu Đuvelika, naselje Višća.

VJ Lukavac je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na šumi i niskom rastinju u naselju Bokavići (i dalje aktivan), te požar na šumi i niskom rastinju u naselju Turija (lokalizovan i ugašen).

U protekla 24 sata VJ Kalesija je imala dvije intervencije na gašenju požara na šumi i niskom rastinju u naselju Gornje Hrasno i požara na niskom rastinju u naselju Zelina.

VJ Gradačac je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u naselju Novalići i on je lokalizovan i ugašen.

VJ Banovići je u protekla 24 sata imala dvije intervencije na gašenju požara na niskom rastinju i šumi u naselju Mušići i požara na niskom rastinju i šikari na separaciji RMU "Banovići“ na Oskovi.

U protekla 24 sata PVB Tuzla je imala šest intervencija na gašenju požara na šumi i niskom rastinju na lokalitetima Bokavići, Bukinje, Jasici, (Lipnica), Ban Brdo, Trnovac i Zlokovac. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

VJ Srebrenik je u protekla 24 sata imala jednu intervenciju na gašenja požara na šumi u naselju Dedići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Na području Posavskog kantona, Općina Orašje, izbio je manji požar oko 20:30 sati na lokaciji "Basucka“ (gorela je trava i nisko raslinje) koji je ubrzo stavljen pod nadzor i ugašen oko 21:20 sati te na području kantona trenutno nema aktivnih požara.

U Unsko-sanskom kantonu, Općina Bihać, TVJ-a imala je dvije intervencije: od 12:31 do 15:05 sati u mjestu Gorjevac gorjelo je nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Od 12:31 do 14:30 sati u mjestu Mušići-Izačić gorjela je trava i nisko rastinje na površini od oko pet ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

U Općini Sanski Most TVJ-a imala je dvije intervencije: od 16:35 do 17:30 sati u mjestu Humci gorjela je trava i nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.Od 18:15 do 20:15 sati u mjestu Husimovci gorjela je trava i nisko rastinje, a požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

U Općini Velika Kladuša TVJ-a imala je jednu intervenciju u mjestu Todorovska Slapnica od 11:55 do 16:00 sati. Gorjela je livada i mješovita šuma. Požar je gasilo osam vatrogasaca sa dva vozila.

U Zeničko-dobojskom kantonu, općina Zenica, registrovani su požari niskog rastinja i suhe trave (manji požari) naselje Lukovo polje, pored puta M17 kod naselja Radakovo, u ul. Sarajevska, požar na kapeli pravoslavnoj u naselju Gradišće, pričinjena je materijalna šteta, uzrok nepoznat i poslato je jedno navalno vozilo u ispomoć u Konjic, po zahtjevu Federalne uprave civilne zaštite i po apelu općina Konjic i Jablanica.

Na području općine Maglaj evidentirana su četiri šumska požara na području Brusnica. Požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, a trenutno se dežura od ŠPD-a. U rejonu Smrdinje požar je i dalje aktivan, odbranjene su dvije kuće, pčelinjak i voćnjaci, a ostavljeno je dežurstvo mještana i radnika ŠPD-a. U rejonu Poljice gorjelo je oko 500 m2 živice i niskog rastinja i jedna šupa uz devastiranu napuštenu kuću, gdje je izgorjelo par greda od krovne konstrukcije. Požar je ugašen.

U ulici Bosanska u neposrednoj blizini Jelovačke petlje na ulazu u grad gorjelo je oko 200 m2 živice uz objekat Bosna turist. Objekat nije zahvaćen, a požar je ugašen.

U općini Visoko evidentiran je manji požar niskog rastinja i suhe trave na lokaciji mjesto Kopači. Požar je ugašen.

U općini Zavidovići evidentiran je požar niskog rastinja i suhe trave unutar katoličkog groblja. Pričinjena je materijalna šteta na nadgrobnim spomenicima, a požar ugašen. Manji požar niskog rastinja i suhe trave u mjestu Dolina je ugašen.

Požar je aktivan u rejonu Lozne, koji se prije šest dana sa područja općine Banovići proširio na područje općine Zavidovići. Požar je okružen i pod kontrolom, površine opožareno oko 50 hektra borove šume i niskog rastinja, miniranog područja. Požarište je oko 90 posto smireno i nema problema, očekuje se njegovo sagorijevanje, izvijestio je glavni šumar ŠPD-a za to područje Nijaz Hunkić, stoji u izvještaju.

U općini Kakanj požari niskog rastinja i suhe trave na lokocijama Alagići, Haljinići, Turbići, Tičići i Lučani su ugašeni. Šumski požar na lokaciji Slapna Gora je ugašen. U mjestu Varda požar kontejnera i okolnog smeća koji se proširio na ogradu repetitora, uspješno je ugašen, a spriječena je šteta na repetitoru.

Na području sela Hrasnica gorilo je sijeno, a uzrok je namjerna paljevina. I dalje je aktivan šumski požar kod mjesta Dolovi, i pod kontrolom je radnika ŠPD-a.

U Općini Žepče došlo je požara na kući u mjestu Želeća. Uzrok je nepoznat, a izgorjela je jedna soba s namještajem. Nije bilo povrijeđenih.

U Srednjobosanskom kanton, Općina GornjiVakuf – Uskoplje, ponovno je aktiviran požar u reonu Babe i gase ga mještani.

U Zapadnohercegovačkom kantonu, Općina Široki Brijeg, u mjestu Dobrkovići izbio je požar oko 11 sati, a gorjela je trava i nisko raslinje, a lokaliziran je u 12 sati. U mjestu Knešpolje bilježimo požar u od 12:45 do 14:30 sati, gdje je gorjela šuma i nisko raslinje na površini od oko jednog ha. Ovaj požar se ponovno aktivirao oko 15:30 sati, ali je na intervenciju DVD-a Široki Brijeg lokaliziran u 16:30 sati.

Jutros u 04:00 sati bila je dojava za požar otvorenog prostora u Mokrom. Intervenirali su pripadnici vatrogasne postrojbe iz Širokog Brijega i ugasili požar u 06 sati. Opožareno je do jednog ha trave i niskog raslinja.

U Općini Posušje jučer oko 10 sati izbio je novi požar u mjestu Konjovac koji je intervencijom DVD-a stavljen pod kontrolu oko 11:30 sati. Jučer oko 13 sati izbio je novi požar kod mjesta Tribistovo, a gorjela je trava i nisko raslinje. Intervencijom DVD-a Posušje isti je lokaliziran oko 19:30 sati.

Jutros u 03:00 izbio je požar na lokalitetu Batin, gori trava, nisko raslinje i šuma. Požar je u 06:05 sati od pripadnika DVD-a i mještana Batina lokaliziran, kuće su obranjene, a definitivno gašenje se privodi kraju. Na području ove općine još su dva požara od prethodnih dana aktivna ali pod kontrolom, Sutina i Vranić-Rujan. Zbog nepristupačnosti terena nedostatka tehnike i manjka vatrogasaca definitivno gašenje je otežano.

Pripadnici DVD-a Ljubuški tokom protekle noći gasili su sljedeće požare: od 20:25 do 22:30 sati Šipovača, gorila šuma i nisko raslinje, opožareno do jednog ha, 21:30 sati požar u blizini dalekovoda u Zvirovićima ugašen u 22:50 a u tom vremenu je dalekovod bio isključen. Opožarena manja površina niskog raslinja i trave.

U Kantonu Sarajevo PVB Sarajevo je imala sedam manjih intervencija, gorilo je nisko rastinje i svi požari su pogašeni.

Kanton 10 - Svi požari na području HBK zabilježeni u toku proteklog dana i noćas su ugašeni i pod nadzorom. Podzemni požar u Livanjskom polju je i dalje aktivan.