{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U proceduri zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika

F
1.9.2010. u 21:30
0
11
U proceduri zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika
0
U proceduri zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vjerovatno će već na narednoj sjednici razmatrati predloženi zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, saopćeno je danas iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH Safeta Halilovića.
To je navedeno nakon devete sjednice Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor, kojom su kopredsjedavali ministar Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico.

Kako je na sjednici raspravljano između ostalog o neradnim danima za katolike u BiH, članovi Komisije su prihvatili informaciju prema kojoj je navedeni zakon upućen u proceduru.

Državnim zakonom o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika predviđeno je po pet neradnih dana u toku godine za sve vjerske zajednice pa tako i katoličku zajednicu u BiH.

Na sjednici je razgovarano i o ratifikaciji Ugovora između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katolika-pripadnika Oružanih snaga u BiH.

Ratifikacija je završena, a dogovoreno je da u prvoj polovini ovog mjeseca u Vatikanu budu razmijenjeni ratifikacijski instrumenti među stranama potpisnicama.

Temeljem Ugovora, Sveta Stolica u BiH će osnovati vojni ordinarijat za dušobrižništvo katolika - pripadnika Oružanih snaga BiH, a vojnog ordinarija će imenovati vrhovni svećenik, o čemu će prethodno obavijestiti Vijeće ministara BiH.

Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: