BiH
0

U pripremi ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH

FENA
Reis Husein Kavazović (Foto: Arhiv)
Reis Husein Kavazović (Foto: Arhiv)
Sastanak tima za vođenje pregovora u vezi sa zaključivanjem ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH trebao bi biti održan danas u Sarajevu.

Predsjednik Komisije Islamske zajednice u BiH za pripremu ugovora između države BiH i Islamske zajednice u BiH muftija Vahid ef. Fazlović izjavio je Feni da razgovori traju već duže vrijeme u okviru zajedničkog tima koji je uspostavljen od Vijeća ministara BiH i Islamske zajednice u BiH i koji priprema ugovor između ova dva subjekta.

"Očekujemo da ćemo finalizirati tekst koji bi, prema našem mišljenju, mogao ići u zvaničnu proceduru. Konceptualno, ugovor između države i Islamske zajednice u BiH je sličan već potpisanim ugovorima, s tim što će u ovom ugovoru biti unesene mnoge specifičnosti koje ima Islamska zajednica kao što je to učinjeno ranije, kada je riječ o specifičnostima drugih religijskih zajednica", kazao je ef. Fazlović.

Podsjetio je da su u ranijem periodu potpisana dva ugovora, između Katoličke i Pravoslavne crkve i države.

"Među specifičnostima koje su posebno značajne za Islamsku zajednicu jesu određena prava koja će biti unesena, kao što je pravo na halal ishranu u javnom i privatnom sektoru, pravo na pauze i prostor u vezi s obavljanjem molitve, pravo na odsustvo u vrijeme džume-namaza, pravo na pauzu u vrijeme iftara, pravo na neplaćeni vremenski dopust u povodu obavljanja hadža najmanje jedanput godišnje, pravo na nošenje odjeće koja je usklađena s vjerskim propisima i neke druge specifičnosti koje su također važne za muslimane", rekao je ef. Fazlović.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i članica tima za vođenje pregovora Saliha Đuderija je kazala Feni da očekuje da bi mogli usaglasiti sve dijelove teksta.

"Nakon toga mi bismo uputili sporazum na saglasnost i mišljenje uključenih resornih institucija s nivoa BiH i entiteta da bi nakon toga uputili Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH na odobravanje i na mišljenje Parlamentarnoj skupštini, što znači da će nam trebati još nekoliko mjeseci da završimo ovo", kazala je Đuderija.

Po njenim riječima, na pripremi teksta sporazuma radi tim, stručna grupa, koju čine predstavnici institucija države i predstavnici imenovani od Rijaseta Islamske zajednice BiH "koji s druge strane daju sugestije i prijedloge o usaglašavanju teksta".