BiH
16

Lideri prije sastanka u Budimpešti očekuju da Fule pokaže autoritet i napravi presjek

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sastanak petorice lidera političkih stranaka u BiH, Fahrudina Radončića, Zlatka Lagumdžije, Martina Raguža, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, u Budimpešti, a u vezi s dogovorom o provedbi presude u slučaju "Sejdić-Finci", počeo je u 14:30 sati.

Očekuje se da bi sastanak trebao završiti oko 18 sati.

U izjavi za TV1 neki od njih su izrazili nadu da će dogovor danas napokon biti postignut. Sastanak se održava u prisustvu evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea.

Prije sastanka Radončić je za ovu TV kuću izjavio da su lideri blizu rješenja, ali da je dogovor među njima da ništa detaljno ne izjavljuju prije završetka sastanka.

"Nadam se da ćemo ovoga puta svi napraviti ustupak i da ćemo doći do rješenja na radost svih građana BiH. Ako ne, onda nam ostaje da se i dalje patimo, pregovaramo i gubimo dragocjeno vrijeme i ne bavimo se ekonomskim i drugim problemima", kazao je Radončić.

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, je kazao da lideri danas mogu očekivati da Fule unese svoj autoritet i napravi presjek njihovih htijenja, svega onoga što su rekli da hoće i neće, te da sa autoritetom EU eventualno on nešto predloži. "Ako ima razuma i spremnosti na kompromis mislim da se možemo dogovoriti. Neki pokazuju odveć tvrdoglavosti, ali nećemo ih imenovati", rekao je Izetbegović.

Čović je prije sastanka rekao kako je uvjeren da postoji šansa da danas dođe do dogovora.

"Ako promijenimo taktiku u pregovaranju u odnosu na sinoć, onda možemo sve dogovoriti za 20 minuta, jer je manje-više sve poznato. Sada je ovo više pitanje nadmudrivanja. Za neke od nas ovo je postalo sve u funkciji narednih izbora. Mislim da je rano za to. Imam osjećaj da je EU prvi put ponudila jedan veliki zalogaj za sve nas u idućoj godini, jedan ubrzani proces ka EU, i to bi stvarno bilo šteta propustiti", rekao je Čović.

Lagumdžija je kratko kazao da se nada kako će Fule ostati pri onome što su vrijednosti Evropske unije.