BiH
6

Fule: Lista otvorenih pitanja između EU i BiH postaje sve duža

SRNA/Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Komesar za proširenje EU Štefan Fule izjavio je u Sarajevu pred početak sastanka sa liderima sedam vodećih političkih stranaka u BiH da je došao da potvrdi kontinuiran angažman za BiH i da bi pomogao na njenom evropskom putu.

"Za nekoliko minuta počinje još jedan vrlo bitan sastanak sa političkim liderima iz BiH. Razgovarat ćemo o otvorenim pitanjima između EU i BiH i ta lista otvorenih pitanja postaje sve duža i duža, ali će naravno akcenat biti na provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci", rekao je Fule.

On je podsjetio da put BiH ka EU vodi preko rješavanja tog pitanja, kojim bi bila eliminisana diskriminacija iz Ustava BiH.

"Nema granica kada je riječ o angažovanju EU u BiH i prema građanima u BiH", istakao je Fule.

On se nada da će politički lideri pokazati da nema granica kada je riječ o postizanju kompromisa i putu BiH ka EU.

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prije sastanka, poručio je da nade za dogovor uvijek ima, samo nažalost, kako je dodao, mnogo manje nego na početku pregovora.

“Vidjet ćemo da li će gospodin Fuele i predstavnici EU zauzeti nešto odlučniji stav da se ipak sve ovo vrati na tračnice Sejdić-Finci”, poručio je Izetbegović. On je naglasio kako stoji iza svega što je dosad ispregovarano.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da se nada da je izlaz da u utorak na Parlamentu BiH usvoje amandmane na Ustav BiH koji su u proceduri, a da se onda kroz Izborni zakon uvaži ono što predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom traže kao svoju zaštitu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako će ta stranka imati vrlo jasan stav, a to je da žele provesti sve što su dosad dogovarali zajedno i potpisali.

“Nisam preoptimističan jer smo prije imali bilateralne sastanke sa svima i otprilike iz tih razgovora sam procijenio da bi neke kolege stvoriti ambijent tipa sve ovisi o nekoj osobi, pa se i moje ime spominje. Jasam siguran da BiH ima svoj evroatlanski put jedino ako ćemo poštivati ova načela o kojima govorimo”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao da očekuje da stvar pomaknu bar za koji centimetar naprijed.

“To podrazumijeva dogovor. Da se krećemo naprijed, a ne da ovo koristimo u izborne svrhe ili stranačke”, poručio je Raguž.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH, nije dao komentar. Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić također prisustvuje sastanku, ali nije dao izjavu za medije.