BiH
15

Lideri nisu optimistični prije sastanka sa Štefanom Fuleom

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je prije početka sastanka političkih lidera iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom u Sarajevu da nikakve činjenice ne daju osnova da bi mogao biti optimista o postizanju dogovora u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci".

"Nadam se da je izlaz u narednom utorku, da se tada na parlamentu BiH usvoje ustavni amandmani koji su u proceduri, kojima se provodi odluka Sejdić-Finci i da se onda kroz Izborni zakon uvaži ono što Hrvati traže kao svoju zaštitu", rekao je Bosić novinarima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da HDZ ima jasan stav da želi provesti sve što je do sada zajednički potpisano.

"Tu je posljednji dogovor od 1. oktobra 2013. u Briselu i sve šta se očekuje od njega. Nisam preoptimističan za danas, nakon što smo prethodno imali bilateralne razgovore sa ostalim strankama. Neki opet žele da stvore ambijent da sve zavisi od jedne osobe i pominje se moje ime. Minimum je minimuma da jedan narod ne bira drugom predstavnike u Predsjedništvu BiH, ako neko to doživljava drugačije, ja tu ne mogu pomoći", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da od današnjeg sastanka očekuje da se bar "nekoliko centimetara krene naprijed" i da se cijeli proces ne koristi u predizborne i stranačke svrhe.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da danas ima mnogo manje nade za postizanje dogovora nego na početku pregovora.

"Vidjećemo da li će biti odlučnijeg stava da se sve ovo vrati na tračnice pregovora o samoj odluci Sejdić-Finci", rekao je Izetbegović.

Predsjednici SDP-a Zlatko Lagumdžija i SBB-a Fahrudin Radončić nisu željeli davati izjave.

U Sarajevu je počeo sastanak komesara za proširenje EU Štefana Fulea i lidera sedam vodećih političkih partija u BiH o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci" i pronalaženju načina da se BiH pokrene na evropskom putu.

Sastanku prisustvuju iz SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, iz SDS-a Mladen Bosić i Mirko Šarović, iz SDA Bakir Izetbegović i Šefik DŽaferović, iz HDZ-a BiH Dragan Čović i Borjana Krišto, iz HDZ-a 1990 Martin Raguž i Veso Vegar, iz SDP-a Zlatko Lagumdžija, te iz SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Sastanku prisustvuje i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.