BiH
51

U poplavama im je sve uništeno, a sada se osmijeh vraća na njihova lica

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Život Nihada Zore iz Buca kod Visokog nakon pet mjeseci, od kada su područje Bosne i Hercegovine pogodile velike poplave, vraća se u normalan tok, a uskoro će useliti u novoopremljeni sprat kuće.

Nihad je u staroj kući koju su pogodile poplave živio sa suprugom Amrom i trogodišnjim sinom Alihanom, a uskoro će useliti u novoopremljeni sprat kuće bez straha od novih poplava. Nihad sa svojom porodicom preživljava tako što traži željezo, a često "trbuhom za kruhom" ode i u minsko polje.

"Žena i ja smo na birou i nemamo nikakvih primanja osim 14 maraka mjesečno dječijeg doplatka. Preživljavamo tako što ja tražim željezo. Znam otići i u minsko polje", priča nam Nihad.

Probudili se usred vode

Prije pet mjeseci je, kako kaže, jedva preživio. Podzemne vode su u toku noći poplavile sve prostorije u kući, a samo nekoliko centimetara je dijelilo vodu i električnu utičnicu.

"Kada su u maju poplave zadesile zemlju, ja sam navečer sjedio sa djetetom i igrao se. Zajedno smo zaspali na kauču, a ujutro kada sam se probudio u osam sati, voda je već bila došla do koljena i tek nekoliko centimetara je bila od električne utičnice. Skočio sam, probudio ženu, uzeo dijete u naručje i izašli smo napolje dok je bio veliki pljusak", prisjeća se Zora, te dodaje:

"U bratov Golf sam stavio ženu i dijete pa pokušao spasiti neke stvari iz kuće, ali sve je već bilo uništeno. Nazvali smo civilnu zaštitu koja je veoma brzo došla i ponudila nam smještaj u samostanu, na šta sam odmah pristao i moram reći da su nas tamo držali kao kap vode na dlanu", priča Nihad u razgovoru za Klix.ba.

Ponudili mu podrum bez struje i vode

Nakon pet dana boravka u samostanu, Nihada je nazvao načelnik civilne zaštite i kazao mu kako trebaju razgovarati. Mislio je da su mu pronašli drugi smještaj, kako ne bi više smetao u samostanu, ali kada mu je predloženo rješenje, razočarao se. U podrumu nove kuće Nihadu su predstavnici vlasti ponudili "opremanje" jednog dijela podruma gdje bi on živio. Međutim, Nihad to nije mogao prihvatiti.

"U podrumu ove kuće htjeli su mi opremiti prostoriju gdje se mogu staviti samo dva kauča i to bi sve bilo bez struje i vode, sa samo jednim prozorom i vratima. Ja to nisam mogao prihvatiti jer kako je kiša padala, nije bilo ni krova ni fasade, a ni oni je nisu htjeli staviti, pa se voda slijevala niz zidove. Kad sam rekao da to ne mogu prihvatiti, oni su sjeli u auto i otišli. Bio sam ni na nebu ni na zemlji", kaže nam Nihad.

Sin obolio od bronhitisa

Njegov trogodišnji sin Alihan se nakon 15 dana boravka u podrumu razbolio, pa i danas ima bronhitis.

"Pozvao sam komšiju da mi pomogne i odlučio ostati na svom, kako god bilo. Sve smo očistili, izvršili dezinfekciju, ubacio sam peć, postavio kauče, obezbijedio struju i tada sam odlučivao sam o sebi", govori Nihad koji se potom javio medijima, a nedugo nakon toga stigla je i prva pomoć.

"Odmah su me nazvali iz Preventa i kada su došli poslikali su trenutno stanje. Ja sam imao oko 1.000 svojih blokova za gradnju, a oni su mi tada rekli da ne budem sto posto uvjeren da će mi pomoći, na šta sam rekao da je u redu. Nakon mjesec dana su me nazvali i pitali želim li da mi sagrade sprat kuće na ploči ovog podruma, ja sam prihvatio i krenuli su raditi krajem jula", ispričao nam je.

Uskoro i laminat

Radovi na izgradnji sprata kuće su završeni, a Nihad ponovo ima krov nad glavom. Već naredne sedmice, dok se steknu građevinski uslovi, bit će mu postavljen i laminat, nakon čega će useliti u svoju novu kuću.

Za njegovu svjetliju budućnost zaslužna je Fondacija Hastor, koja je, želeći dati svoj doprinos i ublažiti posljedice poplave i klizišta, osnovala fond "Srcem za BiH". Cilj ovog fonda je pružiti sistemsku i direktnu pomoć.

Fondacija Hastor je do sada kroz aktivnosti ovog fonda pomogla 201 porodici, putem stambenog programa obnove i kroz direktnu sanaciju kuće i/ili isporuku namještaja. Hastor je konkretno u 18 gradova kroz ovaj program obnovio 157 kuća, na 33 objekta su radovi u toku, a za 11 objekata pripremni radovi su u toku. Isporučena su i 42 elementa bijele tehnika za 29 porodica širom BiH, u saradnji sa kompanijom Gorenjem, te je donirano i 125 setova gotovih kuhinja, 22 kreveta za 22 porodice i 17 setova kupaoničkih elemenata.