BiH
25

Prijateljstvo koje ne blijedi: U Maglaju podijeljena dva kamiona namještaja iz Izmira

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Udruženje za promovisanje kulture i pružanje pomoći "Izmir Bosna Snadžak" iz Izmira stanovnicima maglajskog naselje Omerdino Polje doniralo je namještaj u vrijednosti oko 20 hiljada dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Gotovo cijelo naselje Omerdino Polje tokom proteklih mjeseci kada su Bosnu i Hercegovinu pogodile velike poplave bilo je pod vodom. U kućama u koje je voda prodrla uništene su sve stvari. Zahvaljujući dobrim ljudima iz zemlje i svijeta u tim teškim momentima stanovnicima ovog maglajskog naselje nije nedostojala hrana i voda, kao ni sanitarije i higijenska sredstva.

Međutim, ono što je sada potrebno ovim ljudima je namještaj kako bi do zime mogli ponovo useliti u svoje kuće.

Stanovnici Maglaja rijetko dobivaju ovu vrstu pomoći

Udruženje "Izmir Bosna Sandžak" iz turskog grada Izmira sakupilo je i dopremilo dva šlepera namještaja koji se u naselju Omerdino Polje dijelio prema ranije napravljenom spisku. Ovo je već treći šleper pomoći koji je udruženje poslalo ugroženim građanima Bosne i Hercegovine.

Koordinatorica za ovaj projekat i ujedno predstavnica i uposlenica u Općini Maglaj Tenzila Hasanić kazala je kako su u Maglaju zadovoljni saradnjom koju su postigli sa udruženjem iz Izmira.

"Ovaj put došla su dva kamiona pomoći. Radi se pretežno o namještaju koji će biti podijeljen stanovnicima mjesne zajednice Omerdino Polje", kazala je Hasanić ističući kako se planira dalja saradnja sa ovi udruženjem. Ona je također dala nagovještaj da bi se općine Maglaj i Bornova iz Izmira mogle bratimiti te tako produbiti saradnju.

Hasanić je kazala da je ovakva vrsta pomoći u Maglaju rijetka. Ističe da je humanitarna pomoć u vidu namještaja u Maglaj do sada dolazila dva puta i to od iste organizacije, od udruženja "Izmir Bosna Sandžak". Ističe, kako je stanovništvo potreban namještaj i građevinski materijali kako bi svoje kuće osposobili do zime.

"Ako ima neko da pomogne stanovnike Općine Maglaj koji su doživjeli veliku materijalnu štetu tokom poplava bilo koja pomoć je dobro došla, a mi u ime općine ćemo pružiti svaku podršku kako bi pomoć stigla u prave ruke", istakla je Hasanić.

Zanimljiv je način na koji je porodica Hasanić stupila u kontakt sa udruženjem iz Izmira. Tenzilin 16-mjesečni bratić je bolovao od opasne bolesti. Naporima njihove porodice oni su sustupili u kontakt sa predsjednikom udruženja Abdullahom Gulom. On im je pomogao da se mališan smjesti u bolnicu. Nakon nekog vremena bolest je uspješno "stavljana pod kontrolu".

Kada su se desile majske poplave Gul je čuo da je porodica Hasanić pretrpjela materijalne štete. Igrom slučajeva Tenzila je bila uposlenica Općine Maglaj i tada je zamolila predsjednika udruženja Gula da pruži podršku i drugim stanovnicima.

"Udruženje je izrazilo želju da donesu pomoć za našu porodicu jer su čuli da smo pogođeni poplavama. Međutim mi smo predložili da pomoć obuhvati sve stanovnike Maglaja na što su oni pozitivno odgovorili", kazala je Hasanić.

Turčin porijeklom iz Sandžaka nije zaboravio svoju djedovinu

Abdullah Gul, nekada Pepić rodio se u Izmiru. Tamo je odrastao, završio školu, osnovao porodicu i proživio dobar dio života. Međutim, on nikad nije zaboravio svoje porijeklo i i jezik svojih djedova. U njegovoj kući se uvijek pričao bosanski jezik i zahvaljujući tome on je naučio jezik svojih predaka.

Gul je u Maglaj došao kod porodice Hasanić koji su na sebe uzeli obavezu asistencije pri podjeli pomoći. On se prisjetio prošle godine kada je najmlađi član ove porodice bio teško bolestan.

"Krajem prošle godine njihov mali Mustafa imao je problema sa bubrezima. Oni su nas našli uz pomoć interneta i zatražili pomoć. Primili smo ih u svoju kući. Tri mjeseca su bili kod nas te su na kraju ljekari uspjeli Mustafinu bolest staviti pod kontrolu. Sve je prošlo dobro i sada mi i ovdje u Maglaju imao familiju", istakao je Gul.

On je dodao da je udruženje podršku za poplavama ugroženo stanovništvo pružilo upravo preko porodice Hasanić.

Gul je istakao kako će pomagati stanovnike BiH i Bošnjake koliko bude mogao, odnosno u onoj mjeri koliku podršku dobije iz Izmira i Turske. Pored svog posla vrijeme posvećuje vođenju udruženje "Izmir Bosna Sandžak" i sedmi je predsjednik udruženja. Kako je i sam istakao ovo udruženje nastalo je 1995. godine.

Jedna od mještanki Ajka Hadžišehić kazala je da je prizemlje njene kuće gdje je živjela potpuno uništila nadolazeća voda rijeke Bosne. Ona ističe da je ovo naselje od kada su počele pristizati humanitarne pomoći uvijek zaobilaženo.

"Ostali smo bez ičega. Poplavljeno nam je i namještaj i bijela tehnika, sve. Evo sada sam dobila drugu donaciju. Prva donacija je bila komoda, a sada smo dobili ovu sofu", ističe Hadžišehić.

Ona je kazala da su joj pojedine organizacije obećavale opremiti sprat, no za sada je ovo sve što je dobila.

Kuća Ramiza Vukovića tokom poplava je također bila kompletno pod vodom. U kući, kaže, živi sa suprugom i dvoje djece, a ovaj period mu je iznimno težak.

"Imao sam sve, a sada nema ništa. Ova pomoć će mi dobro doći", kazao je Vuković.